Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Στόχος η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία

Σε τρεις άξονες βασίζεται το πρόγραμμα στρατηγικού μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζει ο Χρ. Μεγάλου. Επενδυτές παγκοσμίου κύρους στο μετοχολόγιο της Eurobank. Έμφαση στη διαχείριση των επισφαλειών. Πώς θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος. Οι αποφάσεις της ΓΣ.

Μεγάλου: Στόχος η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία

"Η στρατηγική, που χάραξε η Διοίκηση της Eurobank μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, και πάνω στην οποία εργαστήκαμε με συνέπεια, παρά τις αντιξοότητες, το Β΄εξάμηνο του 2013, απέδωσε καρπούς κατά το τρέχον έτος", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, κατά την διάρκεια της ΓΣ της Eurobank.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου "σήμερα, κεντρικός στόχος της Διοίκησης αποτελεί η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία το συντομότερο δυνατό.

Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε πάνω σε ένα δομημένο πρόγραμμα, με ιεραρχημένες προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους.

Το Πρόγραμμα Στρατηγικού Μετασχηματισμού της Τράπεζας βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Στη διαχείριση κινδύνων και επισφαλειών.
2. Στην ενίσχυση της σχέσης με τους Πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας.
3. Στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ο μετασχηματισμός αυτός υλοποιείται ήδη με συνέπεια και επιτυχία. Απαιτείται, ωστόσο, αρκετός χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του και θα αποτελεί για την Τράπεζα το σταθερό πλαίσιο αναφοράς.

Στην πρώτη φάση, την οποία διανύουμε, προτεραιότητα αποδίδεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το σκοπό αυτό, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Έτσι, υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία δημιούργησε μια ανεξάρτητη μονάδα, με αποκλειστική αρμοδιότητα και αντικείμενο την διαχείριση προβληματικών δανείων (Non Performing Customers Group). Επίσης, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με βάση την αναδιάταξη της πελατειακής μας βάσης, δημιουργήσαμε και μια άλλη εξειδικευμένη μονάδα (Remedial Unit), με στόχο την υποστήριξη πελατών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, αλλά παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, αφενός συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στη διαχείριση προβληματικού δανεισμού, και αφετέρου οι επιχειρηματικές μας μονάδες απελευθερώνονται από τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Στόχος είναι να επικεντρώσουμε εφεξής όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Μέσα από τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποσκοπούμε, ήδη από φέτος, σε σταθερή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων.

Στη βελτίωση των εσόδων αναμένουμε να συμβάλει και η αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος μας για το 2014 είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους μας κατά €100 εκ. με βασικούς συντελεστές :
-Τις συνέργειες που απορρέουν από τις συγχωνεύσεις.
-Το όφελος της εθελουσίας.
- Τη μείωση του λειτουργικού κόστους".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε πως "η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σηματοδότησε την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πλέον η μόνη ελληνική τράπεζα της οποίας η μετοχική βάση αποτελείται κατά πλειοψηφία (περίπου 65%) από ιδιώτες μετόχους.

Μετά από προσπάθειες 10 μηνών επιτύχαμε να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας διεθνή κεφάλαια και να αποκτήσουμε μια νέα, ιδιωτική κατά πλειοψηφία, μετοχική βάση. Οι βασικοί επενδυτές μας (cornerstone investors) είναι επενδυτές υψηλής διεθνούς εμβέλειας. Η απόφασή τους να συμμετάσχουν στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank καταδεικνύει την εμπιστοσύνη διεθνών κεφαλαίων, με κύρος και επενδυτική εμπειρία, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της Τράπεζας, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού που παρουσίασε αναλυτικά η διοίκηση.

Οι βασικοί επενδυτές (Fairfax Financial Holdings, WL Ross & Co., Capital Research and Management Company, Mackenzie Financial Corporation, Fidelity Management & Research Company και Brookfield International Bank) επένδυσαν συνολικά €1,3 δισ. στην Eurobank και αποδεικνύουν τη στήριξή τους στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί."

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου "μετά από την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με μια ισχυρή και κατά τα δύο τρίτα ιδιωτική κεφαλαιακή βάση, με επενδυτές παγκοσμίου κύρους στο μετοχολόγιό της, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει τη βεβαιότητα πως το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην ιστορία της Eurobank, μπορεί να την αναδείξει και πάλι στην πρωτοπορία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και να αποτελέσει διεθνές παράδειγμα μεταστροφής μιας αρνητικής κατάστασης".

Κρίσιμες οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως "οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό ισχύει κατεξοχήν για την απόφαση στοχευμένης παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος των Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Αναχρηματοδούμενων Επιχειρήσεων (Targeted Long-Term Refinancing Operations - TLTROs).

Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό την περιορισμένη ρευστότητα, που δημιουργεί η στασιμότητα των καταθέσεων".

Η ελληνική οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμισε ότι "το 2013 ήταν χρονιά μεγάλης δοκιμασίας αλλά και θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Για την Eurobank, υπήρξε έτος καμπής.

Στα μακροοικονομικά μεγέθη, η ύφεση παρατάθηκε για έκτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, επιβραδύνθηκε σημαντικά στο -3,9%, έναντι -7% το 2012. Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό επίπεδο υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης μετά από 11 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ήταν πλεονασματικό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ). Και αυτό παρότι στην Ευρώπη, τον κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας, η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής.

Η θετική πορεία αναγνωρίστηκε τόσο από τους εταίρους μας όσο και από τις αγορές. Το σπρεντ των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων έπεσε κατά 350 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε και φέτος, ενώ το Δημόσιο τον περασμένο Απρίλιο επέστρεψε επιτυχώς στις αγορές.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το 2013 αποτέλεσε ένα έτος-σταθμό, με την ανάδειξη ενός σχήματος τεσσάρων συστημικών πυλώνων. Η συγκέντρωση και η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποκρυστάλλωσαν τη νέα δομή του. Οι τέσσερις τράπεζες κατέχουν σήμερα συνολικά περί το 94% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς".

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Α. Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, που συνεδρίασε στις 28 Ιουνίου 2014, παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 6.016.074.881 μετοχές επί 9.499.809.184 μετοχών, ήτοι ποσοστό 63,33% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Επί των θεμάτων αυτών, όπως αναφέρονται στην από 6.6.2014 πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση:

1. Ενέκρινε τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσεως 2013, καθώς και τις σχετικές εκθέσεις του Δ.Σ. και των Ελεγκτών.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 1ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.953.462.608
- Κατά: 100
• Αριθμός αποχών: 62.612.173

2. Απήλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2013.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 2ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.273.347 (62,67% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.936.070.586
- Κατά: 17.202.761
• Αριθμός αποχών: 62.801.534

3. Ενέκρινε την εκλογή της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών-λογιστών «Πράιςγουωτερχαους Κούπερς Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία» για τον τακτικό έλεγχο της χρήσης 2014. Η αμοιβή των ελεγκτών θα καθοριστεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών- Λογιστών.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 3ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.953.267.375
- Κατά: 195.333
• Αριθμός αποχών: 62.612.173

4. Εξέλεξε ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους κ.κ. Παναγιώτη - Αριστείδη Θωμόπουλο, Φωκίωνα Καραβία, Γεώργιο Χρυσικό, Wade Sebastian Burton, Jon Steven Haick, Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul, η θητεία των οποίων λήγει με τη θητεία των υπολοίπων μελών του ενδεκαμελούς, πλέον, Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 27.6.2016, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2016. Καθόρισε επίσης, εκ των νέων μελών, τους κ.κ. Jon Steven Haick, Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Eurobank
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 4ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.945.072.584 (62,58% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.482.348.723
- Κατά: 462.723.861
• Αριθμός αποχών: 71.002.297

5. Όρισε τους κ.κ. Bradley Paul Martin και Josh Seegopaul ως νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, η θητεία των οποίων λήγει, όπως και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, με την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου από την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει εντός του έτους 2016.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 5ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.953.462.708 (62,67% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.953.458.545
- Κατά: 4.163
• Αριθμός αποχών: 62.612.173

6. Ενέκρινε τις αμοιβές που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρήση 2013, σύμφωνα με την έγκριση της προηγούμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και την καταβολή αμοιβών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2014, σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις των νόμων 3016/2002, 3723/2008 και 3864/2010.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το 6ο θέμα είχαν ως εξής:
• Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.954.086.297 (62,68% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.954.086.197
- Κατά: 100
• Αριθμός αποχών: 61.988.584

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του της 28ης Ιουνίου 2014, αποφάσισε τη συγκρότησή του σε σώμα, το διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, ως εξής:

1. Παναγιώτης - Αριστείδης Θωμόπουλος, Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
2. Σπυρίδων Λορεντζιάδης, Αντιπρόεδρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
3. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
4. Φωκίων Καραβίας, εκτελεστικό μέλος
5. Jon Steven Haick, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
6. Bradley Paul Martin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
7. Josh Seegopaul, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
8. Wade Sebastian Burton, μη εκτελεστικό μέλος
9. Γεώργιος Χρυσικός, μη εκτελεστικό μέλος
10. Δημήτριος Γεωργούτσος, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το Ν. 3723/2008.
11. Kenneth Howard Prince - Wright, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το Ν. 3864/2010.

 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Χρ. Μεγάλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v