Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον Hines για το Πόρτο Καρράς

Σε συζητήσεις με τον όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκεται ο αμερικανικός κολοσσός Hines με στόχο την απόκτηση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον τρόπο υλοποίησης της συναλλαγής και για το τίμημα, με την πλευρά Στέγγου να ανεβάζει την αποτίμηση στο μισό δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον Hines για το Πόρτο Καρράς

Ο αμερικανικός όμιλος Hines, που προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να μπει στην ελληνική αγορά ακινήτων, διαπραγματεύεται με την οικογένεια Στέγγου την απόκτηση του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συναλλαγή αν συμφωνηθεί το τίμημα, αλλά και στο ποια θα είναι η μελλοντική συμμετοχή του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή στη διαχείριση του συγκροτήματος.

Όσον αφορά στο τίμημα, η διοίκηση του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή φέρεται να έχει θέσει τον πήχη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, λόγω των σημαντικών περιθωρίων ανάπτυξης του Πόρτο Καρράς, π.χ. με την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών, την αναβάθμιση του καζίνο κ.λπ. Στα πλεονεκτήματα της Πόρτο Καρράς Α.Ε. περιλαμβάνεται και ο χαμηλός δανεισμός. Σήμερα το 76,95% της τελευταίας ελέγχεται από την Τεχνική Ολυμπιακή, το 11,42% από τη Μοχλός και το 11,33% από τον Κων/νο Στέγγο.

Η διοίκηση της Hines είχε δηλώσει προ εβδομάδων πως ενδιαφέρεται να επενδύσεις φέτος κεφάλαια περί τα 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Ο όμιλος Hines, που ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines, έχει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 110 πόλεις του κόσμου και γραφεία σε 18 χώρες. Κινείται σε τρεις βραχίονες, και συγκεκριμένα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 25,2 δισ. δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα περίπου 1.300 ακίνητα που ελέγχει ή διαχειρίζεται περιλαμβάνονται ουρανοξύστες, βιομηχανικά πάρκα, νοσοκομεία, πολυτελή θέρετρα και οικιστικές αναπτύξεις. Ένα από τα τελευταία έργα του ομίλου στην Ευρώπη είναι το υπό σχεδιασμό πολυώροφο κτίριο 400 διαμερισμάτων στο Βερολίνο, με σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Gehry Partners.

Ο δεύτερος βραχίονας είναι οι επενδύσεις στα ακίνητα μέσω 42 επενδυτικών οχημάτων, με συνολικό χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 30 δισ. δολάρια. Τα 16 από τα επενδυτικά οχήματα τοποθετούνται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Ρωσία κ.α.). Ο τρίτος βραχίονας του ομίλου είναι η διαχείριση - συντήρηση εγκαταστάσεων (property & facility management).

Τα ηνία της Hines έχει αναλάβει πλέον ο γιος του ιδρυτή Jeffrey C. Hines ο οποίος προς το παρόν επιμένει στο μοντέλο της μη εισηγμένης, παρά το τεράστιο μέγεθος του ομίλου. Η Hines ακολουθεί κατά πόδας τους άλλους αμερικανικούς ομίλους που τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά και κυρίως σε ναυτιλιακές εταιρείες, ακίνητα και ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v