Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωδώνη: Σε θέση πωλητή οι συνεταιριστές

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του συνεταιριστικού κινήματος και κατ' επέκταση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη φαίνεται να κλείνει οριστικά το ερχόμενο Σάββατο. Οι Ρώσοι βασικοί μέτοχοι φέρονται ως αγοραστές του μεριδίου της ΕΑΣ Ιωαννίνων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δωδώνη: Σε θέση πωλητή οι συνεταιριστές

Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων), βασικό θέμα της οποίας είναι η λήψη απόφασης για την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχουν σήμερα οι συνεταιριστές στη Δωδώνη προς τον βασικό μέτοχο της τελευταίας, ήτοι το ρωσικό fund Strategic Initiatives Foods.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία είναι. Οι φήμες για επικείμενη αποχώρηση των Συνεταιριστών από το μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνη είχαν ξεκινήσει την περασμένη άνοιξη όταν προσέλαβαν ανεξάρτητο σύμβουλο ο οποίος ανέλαβε να αποτιμήσει το ποσοστό τους και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίησή του. Αυτό το σχέδιο του συμβούλου πρόκειται να παρουσιαστεί το Σάββατο στους συνεταιριστές μετόχους της Δωδώνης.

Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με τον πρόεδρο της ΓΑΣ Ιωαννίνων Χ. Μπαλτογιάννη, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν το ερχόμενο Σάββατο να συζητείται η πώληση του πακέτου που κατέχουν οι συνεταιριστές στην επιχείρηση. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για την αποτίμηση του πακέτου, απλώς περιορίσθηκε να αναφέρει ότι ο στόχος είναι οι συνεταιριστές να κρατήσουν ένα μικρό μειοψηφικό ποσοστό στη Δωδώνη. Βέβαια η πώληση του πακέτου περνά και από τις πιστώστριες τράπεζες (πρώην ΑΤΕ και Πειραιώς) και αυτό γιατί οι μετοχές είναι ενεχυριασμένες.

Σε ό,τι αφορά τον βασικό μέτοχο πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Tom Seepers με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2013 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι μέτοχοι συζητούν επί του παρόντος την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης, εάν κριθεί αναγκαία, κάθε πιθανής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την υποστήριξη των επενδύσεών της».

Εκτός από την ΕΑΣ Ιωαννίνων η οποία κατέχει το 24,78% της Δωδώνης και τον βασικό μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας (Strategic Initiatives) η οποία αγόρασε το 67,77% αυτής την 1η Νοεμβρίου 2012 καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 20,851 εκατ. ευρώ, μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά είναι η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και η ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας με 0,55%.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της γαλακτοβιομηχανίας πέρυσι ο τζίρος της μειώθηκε έστω και οριακά κατά 0,59% στα 83,066 εκατ. ευρώ, το μικτό περιώριο κέρδους από 15,4% το 2012 ανήλθε σε 18,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 0,5 εκατ. ευρώ το 2012 σε 1,2 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως λόγω της αυξημένης φορολογίας τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο μισό δηλαδή υποχώρησαν στα 166.916 ευρώ από 347.655 ευρώ στη χρήση του 2012.

Αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο 2013-2017 που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, στόχος της εταιρείας είναι μεταξύ των άλλων η είσοδος της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και η βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών της ζώνης γάλακτος και της λειτουργιας διάθεσης των προϊόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v