Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχές Μαρτίου ξεκαθαρίζει το τοπίο για ΟΤΕ

Δύο βδομάδες προθεσμία έχουν ακόμα οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ (UBS, Credit Suisse και Eurobank) για να καταλήξουν στη λίστα των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Οι σύμβουλοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των επαφών τους σε δύο άξονες.

Αρχές Μαρτίου ξεκαθαρίζει το τοπίο για ΟΤΕ
της Έλενας Λάσκαρη

Δύο βδομάδες προθεσμία έχουν ακόμα οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ (UBS, Credit Suisse και Eurobank) για να καταλήξουν στη λίστα των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών.

Η προθεσμία που έχει παρασχεθεί από τον υπουργό Οικονομίας εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα κοινοποιηθούν από τους συμβούλους τα ονόματα των ουσιαστικά ενδιαφερομένων αλλά και το τι ακριβώς τους ενδιαφέρει.

Ο πρώτος γύρος επαφών ανέδειξε επιφυλακτικότητα των πιθανών ”μνηστήρων”, καθώς η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε πλήρη εκχώρηση του μάνατζμεντ. Η συμφωνία μετόχων και οι όροι για συμμετοχή του στρατηγικού εταίρου στη διοίκηση απετέλεσε σημείο ουσιαστικών διευκρινίσεων.

Ήταν ενδεχομένως αυτή η παράμετρος που ανέδειξε και το εναλλακτικό σενάριο από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας για διενέργεια placement.

Οι σύμβουλοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των επαφών τους σε δύο άξονες. Είτε για στρατηγικό σύμμαχο με συμμετοχή στο management και προοπτική πλήρους εκχώρησης σε βάθος χρόνου κατά τα πρότυπα της συμφωνίας ΕΛΠΕ - Πετρόλα, είτε για διενέργεια placement μέσω της οποίας θα διατεθεί ποσοστό της τάξεως του 10% - 15% εκ του 38% που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, προοπτική που φέρει τον παραλληλισμό ”μοντέλο Εθνικής”.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας πράγματι δεν υπάρχει άμεση συμμετοχή του δημοσίου, αλλά δεν υπάρχει και εκχώρηση του management. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στον ΟΤΕ, θεωρούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός της παρουσίας του δημοσίου συνιστά διαρθρωτική αλλαγή υπό την έννοια της απελευθέρωσης του Οργανισμού από τον κρατικό εναγκαλισμό, ιδίως σε συνδυασμό με την επιδίωξη σύναψης στρατηγικών συμμαχιών από τον ίδιο τον ΟΤΕ με άλλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό αλλά χωρίς τη μετοχική συνεργασία.

Στην Εθνική, βέβαια, υπάρχει η έμμεση δημόσια συμμετοχή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων...

Και τα δύο σενάρια περαιτέρω αποκρατικοποίησης παραμένουν στο ”παιχνίδι”, ενώ όσον αφορά στους πιθανούς ”μνηστήρες” κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δηλώνει χαρακτηριστικά ”ουδέν νεώτερον”, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τα επόμενα βήματα και το ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Άλλωστε σε τέτοιου μεγέθους διαδικασίες και οι δύο πλευρές προσπαθούν να παίξουν όσο το δυνατό καλύτερο πόκερ και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογούνται τόσο οι διαρροές περί ενδιαφέροντος ή απόσυρσής του από πιθανούς ενδιαφερομένους όσο και οι κινήσεις από πλευράς πωλητών και των εκπροσώπων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v