Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα σχέδια για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Για... αργότερα φαίνεται να μετατίθεται η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις θα αφορούν πιθανότατα δεύτερες και τρίτες κατοικίες. Τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Τα σχέδια για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Στη φάση της επεξεργασίας για το ακριβές ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια 0-800 κιλοβατώρες και των μειώσεων για τα εμπορικά τιμολόγια βρίσκεται η ΔΕΗ.

Πρόκειται για τη γνωστή μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα έπρεπε θεωρητικά να ισχύσει από την 1η Ιουλίου, αλλά δέκα ημέρες πριν, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης μετόχων, η σχετική προετοιμασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τα συμφραζόμενα όσων είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα από πληροφορίες, προκύπτει, πρώτον, ότι ενδεχομένως οι αναπροσαρμογές αυτές να γίνουν αργότερα, δεύτερον, ότι θα επιδιωχθεί οι αυξήσεις στα τιμολόγια 0-800 να αφορούν κυρίως τις δεύτερες (εξοχικές) ή τρίτες κατοικίες, και, τρίτον, το οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ να είναι μηδενικό, δηλαδή ό,τι χάσει από τα εμπορικά τιμολόγια να το κερδίσει από τα οικιακά.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση ώστε όσοι οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας αυτής έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) για να έχουν τις προβλεπόμενες εκπτώσεις.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τους καταναλωτές και έχει σχέση με το γνωστό χαράτσι είναι ότι με τη λήξη του Ιουνίου, οπότε βγαίνουν και οι τελευταίοι λογαριασμοί ηλεκτρικού που το περιλαμβάνουν, η ΔΕΗ θα ενημερώσει τις εφορίες για τους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το χαράτσι προκειμένου να γίνουν οι καταλογισμοί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη γενική συνέλευση μετόχων, αυτή καθεαυτήν, στην οποία να σημειωθεί ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου καθώς συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ περιορίστηκε σε μια απλή απαρίθμηση-καταγραφή των γεγονότων του 2013 και του πρώτου πενταμήνου του 2014.

Με την ομιλία του θέλησε να τονίσει ότι η ΔΕΗ στο μέλλον θα γίνει περισσότερο πελατοκεντρική και αυτό θα φανεί με την ανάπτυξη καταστημάτων franchise, ενώ θα εφαρμόσει ένα σύγχρονο σύστημα συναλλαγών με τους πελάτες σε όλα τα επίπεδα.

Στη γενική συνέλευση μίλησε και ο νέος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλιας, που θέλησε να μεταφέρει την αγωνία, όπως είπε, των χιλιάδων εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης, εν όψει των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης της μητρικής και θυγατρικών της ΔΕΗ.

Αν και διατήρησε χαμηλούς γενικά τόνους, ο κ. Ρέλιας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, τόνισε ότι όσοι έβαλαν την υπογραφή τους για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης, στα οποία όπως είπε έχουν δικαίωμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω του ασφαλιστικού τους, θα κατηγορηθούν.

Τέλος, ο ίδιος μίλησε για το μεγάλο σκάνδαλο, όπως είπε, των φωτοβολταϊκών, όπως και για το ότι η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο διαφόρων συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v