Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Αργή και σταδιακή η ανάκαμψη της χώρας

Θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομία, εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης. Κάτω από τα 400 εκατ. ο δανεισμός του ομίλου, επιστροφή σε διανομή μερίσματος από το 2015. Τι είπε για Αλουμίνιον - ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος: Αργή και σταδιακή η ανάκαμψη της χώρας

«Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια έρχομαι με θετική άποψη. Αλλά θα περάσει πολύς καιρός πριν δούμε τα καλύτερα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή. Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που θα επιτρέψει να αλλάξει η οικονομία από τη μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούμε μία δεκαετία. Όποιος λέει ότι θα αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα δεν λέει την αλήθεια και απλώς θέλει να χαϊδέψει αφτιά», υπογράμμισε ο Ευ. Μυτιληναίος (φωτό) στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας.

Σε σχέση με την πορεία του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στη σημαντική μείωση του δανεισμού, επισημαίνοντας ότι από τα 725 εκατ. ευρώ το 2012, έχει υποχωρήσει κάτω από 400 εκατ. στο τέλος εξαμήνου.

Σημείωσε δε ότι ο όμιλος θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος από το 2015. «Τελευταία χρονιά χωρίς μέρισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διένεξη της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «το Αλουμίνιον χρειάζεται τη ΔΕΗ αλλά και η ΔΕΗ χρειάζεται πελάτες σαν το Αλουμίνιον». Ρωτήθηκε για τη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Ανέφερε πάντως πως η απόφαση είναι η κόντρα να σταματήσει και να βρεθούν συναινετικός διαδικασίες στην επίλυση των όποιων διαφορών.

Όσο για την πρόσφατη απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, η οποία απέρριψε τις καταγγελίες της ΔΕΗ κατά του αποτελέσματος της διαιτησίας για την τιμή της κιλοβατώρας στο Αλουμίνιο, είπε ότι αποτελεί το πλέον σημαντικό γεγονός για τις σχέσεις της εταιρίας με τη ΔΕΗ, εννοώντας σαφώς ότι ο προσδιορισμός από την Επιτροπή των 40,7 ευρώ/μεγαβατώρα είναι μια τιμή που καλύπτει το κόστος και ένα κέρδος.

Σε ερωτήσεις μετόχων για πιθανό ενδιαφέρον για τη Λάρκο ή τη μικρή ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Ας προκηρυχθούν πρώτα οι διαγωνισμοί και μετά θα τοποθετηθούμε».

Ειδικότερα πάντως για τη Λάρκο τόνισε ότι όπως και το Αλουμίνιον είναι μια παραγωγική μονάδα με 100% προστιθέμενη αξία, γι’ αυτό και το κράτος θα πρέπει να την προσέξει με κάθε τρόπο.

Σε ερωτήσεις μετόχων για την σκοπιμότητα εισόδου της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αναγνώριση για τον όμιλο σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε, η Fairfax έχει εξαιρετικό όνομα στο εξωτερικό, η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο και του στελέχους της Wade Burton στο διοικητικό συμβούλιο, διευκολύνει τις συναλλαγές στο εξωτερικό. Επιπλέον όπως είπε, το έσοδο από την πώληση των μετοχών ιδιοκτησίας της εταιρείας, διοχετεύθηκαν όλα στη μείωση του καθαρού δανεισμού.

Ευρωομόλογο

Τέλος αναφορικά με την έκδοση ευρωομόλογου εκ μέρους του ομίλου, η γενική συνέλευση ενημερώθηκε ότι οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2013. Ωστόσο το επιτόκιο του θα κυμαίνονταν στα επίπεδα του 7-7,5%. Όπως δε είπε ο κ. Μυτιληναίος, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η έκδοση, με εισήγηση του μέλους του δ.σ. Νίκου Καραμούζη, καθώς εθεωρείτο βέβαιη η αποκλιμάκωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, κάτι που έγινε πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον ίδιο το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v