Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για σταθμό στα Σκόπια

Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού Μecotino στα Σκόπια συμμετείχε η ΔΕΗ καταθέτοντας φάκελο στις 10 Φεβρουαρίου, μέσω της Sencap, της κοινοπραξίας της με την αμερικανική Contour.

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για σταθμό στα Σκόπια
της Χρύσας Λιάγγου

Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού Μecotino στα Σκόπια συμμετείχε η ΔΕΗ καταθέτοντας φάκελο στις 10 Φεβρουαρίου.

Η επιχείρηση συμμετείχε μέσω της εταιρίας Sencap (κοινοπραξία με την αμερικανική Contour) και όπως δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλίμα, καθώς σε αυτή τη φάση έχουν υποβάλει συνολικά φακέλους 18 εταιρίες.

Οι περισσότερες από αυτές είναι εταιρίες traiders (προμηθευτές) και στοχεύουν στο να αξιοποιήσουν το σταθμό για εισαγωγές προς την Ελλάδα τις ώρες αιχμής.

Για τη ΔΕΗ ο σταθμό Mecotino, ισχύος 319 MW, θεωρείται στρατηγικής σημασίας από αυτήν την άποψη, διότι δεν θα αποκτήσει απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο στα Βαλκάνια, αλλά θα αποτρέψει μέσω της πιθανής εξαγοράς, τον ανταγωνισμό μέσω των εισαγωγών στην εγχώρια αγορά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα τεύχη του διαγωνισμού και το dead line για την ολοκλήρωσή του έχει οριστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Ο σταθμός είναι πετρελαϊκός και στους όρους της προκήρυξης αναφέρεται η πρόβλεψη για ίδρυση και νέας μονάδας φυσικού αερίου ή άνθρακα.

Η ΔΕΗ προσανατολίζεται να συμπεριλάβει ανθρακική μονάδα στην προσφορά της, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην αξιολόγηση έναντι ανταγωνιστών με φυσικό αέριο, αφού στόχος της σκοπιανής κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι ο περιορισμός του φυσικού αερίου.

Ο άνθρακας θα προμηθεύεται μέσω της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, ομάδα της Sencap και της Enel επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα το Κόσσοβο, όπου είχε διαβούλευση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των όρων του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων και κοιτασμάτων.

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η πρόσληψη του συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v