Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα pro forma κέρδη της MPB ”ενόχλησαν” την ΕΚΚ

Για νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και MPB κάνει λόγο το κυπριακό site Stockwatch αναφέροντας ότι η ΕΚΚ ζήτησε από την τράπεζα να εκδώσει ανακοίνωση που να περιλαμβάνει τα λογιστικά αποτελέσματα για τη χρήση 2006, χωρίς pro forma υπολογισμό της ενοποίησης των τριών τραπεζών. Ποια είναι η πραγματική διάσταση του θέματος.

Tα pro forma κέρδη της MPB ”ενόχλησαν” την ΕΚΚ
Η έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης που να παρουσιάζει τα λογιστικά αποτελέσματα της MPB, χωρίς pro forma υπολογισμό των συνολικών αποτελεσμάτων της ενοποίησης Λαϊκής - Εγνατία και Marfin, για τα δεδομένα του 2006, έγινε κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου την Παρασκευή.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του κυπριακού site Stockwatch, το οποίο σχολιάζει ότι πρόκειται για ”νέο γύρο αντιπαράθεσης” μεταξύ ΕΚΚ και MPB, προφανώς κατόπιν του ”τολμήματος” της τελευταίας να αμφισβητήσει δικαστικά τις θέσεις της πρώτης στο θέμα των δημόσιων προσφορών.

Τo Stockwatch αναφέρει ότι τις πληροφορίες επιβεβαίωσε με δηλώσεις του προς αυτό ο πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χαραλάμπους.

Στην ουσία η όλη υπόθεση αφορά στο γεγονός ότι η ”τριπλή” ενοποίηση τραπεζών που έχει δημιουργήσει τη νέα MPB έγινε προς το τέλος του 2006 (22/12/2006) και άρα από πλευράς λογιστικής μπορεί να περιλαμβάνει μόνο μεταγενέστερα αποτελέσματα που δημιούργησαν οι τρεις τράπεζες και όχι το σύνολο των αποτελεσμάτων του 2006.

Με απλά λόγια, ο ισολογισμός του 2006 θα περιλαμβάνει την ενοποιημένη εικόνα των τριών τραπεζών, όμως η κατάσταση αποτελεσμάτων θα έχει μόνον τα αποτελέσματα του ομίλου της Λαϊκής για το 2006.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μεγέθη των τριών ενοποιούμενων τραπεζών, γι’ αυτό άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται διεθνώς και η pro forma απεικόνιση για λόγους συγκρισιμότητας, ώστε να σχηματίζει πλήρη εικόνα το επενδυτικό κοινό.

Σημειώνεται ότι η αρχική ανακοίνωση της MPB παρουσίαζε και τα αποτελέσματα όπως θα παρουσιάζονται στην επίσημη λογιστική κατάσταση, όχι μόνον για τη Λαϊκή, αλλά και για την Εγνατία και την MFG, ξεχωριστά, σε μια ανακοίνωση μεγέθους 12 σελίδων.

Διευκρίνιζε δε ρητώς ότι τα pro forma αποτελέσματα παρατίθενται για λόγους συγκρισιμότητας ώστε να σχηματίσει αντίληψη το επενδυτικό κοινό περί των αποτελεσμάτων του ενιαίου σχήματος και της εικόνας που έχει μετά τη συνένωση.

Παρ’ όλα αυτά η ΕΚΚ ζήτησε την έκδοση της συμπληρωματικής ανακοίνωσης με αφορμή το γεγονός ότι ο Τύπος επικεντρώθηκε στα pro forma αποτελέσματα, αγνοώντας πλήρως σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα όπως θα παρουσιάζονται στις λογιστικές καταστάσεις τέλους 2006.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί από πλευράς MPB ανακοίνωση την Παρασκευή στην οποία παρουσιάζονται μόνον τα αποτελέσματα της Λαϊκής, που θα περιλαμβάνονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων του 2006.

Και στην ανακοίνωση αυτή ο όμιλος MPB σημειώνει ότι ”εντούτοις, σε pro forma βάση ο όμιλος Marfin Popular Bank εμφάνισε κατά τη χρήση 2006 την κερδοφορία που ανακοινώσαμε (ΛΚ 229 εκατ.) και μόνον αυτά τα στοιχεία είναι συγκρίσιμα με εκείνα της προηγηθείσας χρήσεως, ούτως ώστε να ενημερωθεί με πληρότητα και όχι αποσπασματικά το επενδυτικό κοινό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v