Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Biomar: Ο «λευκός ιππότης» για τη Δίας που έγινε ... αντίδικος

Χθες διενεργήθηκε πλειστηριασμός σε συνέχεια αναγκαστικής κατάσχεσης με επισπεύδουσα την Biomar. Κατασχέθηκε ιχθυοπληθυσμός της Δίας από τη μονάδα στο Μαλλιακό και διενεργήθηκε πλειστηριασμός για απαίτηση 140.000 ευρώ. Γιατί άλλαξε στάση η εταιρεία.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Biomar: Ο «λευκός ιππότης» για τη Δίας που έγινε ... αντίδικος

Με κατάσχεση ιχθυοπληθυσμού και με παρέμβαση κατά του αιτήματος της Δίας για λήψη προληπτικών μέτρων, απάντησε χθες η Biomar, η οποία μέχρι και πριν από λίγες ώρες, κατά δήλωση στελεχών της, εμφανιζόταν ως «λευκός ιππότης» για τη διάσωση της Δίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, χθες διενεργήθηκε πλειστηριασμός σε συνέχεια αναγκαστικής κατάσχεσης με επισπεύδουσα την Biomar.

Συγκεκριμένα έγινε κατάσχεση στον ιχθυοπληθυσμό της μονάδας που διατηρεί η Δίας στον Μαλλιακό και διενεργήθηκε πλειστηριασμός για απαίτηση 140.000 ευρώ, όταν η αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος της Δίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων, έως ότου εκδικασθεί η αίτηση της για υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία έχει ορισθεί για τις 15 Οκτωβρίου, η Biomar, με παρέμβασή της τάχθηκε κατά της λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όταν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες τάχθηκαν υπέρ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα της Δίας, κάτι το οποίο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες.

Σε ότι αφορά την αλλαγή στάσης της Biomar, υψηλόβαθμό στέλεχος της απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν απάντησαν στο σχέδιο που είχε καταθέσει για την εξυγίανση της Δίας. Αντιθέτως όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι τράπεζες έχουν επιλέξει άλλη εταιρεία ως βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών για τη Δίας.

Σημειώνεται πως πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στελέχη της Biomar ανέφεραν ότι το σχέδιο για την εξυγίανση της Δίας, το οποίο είχαν καταθέσει προ δύο εβδομάδων στις Τράπεζες, είχε γίνει καταρχήν αποδεκτό και από τις τράπεζες και από τη Δίας.

Σύμφωνα δε με τους ίδιους, στόχος της πρότασής τους ήταν να βοηθήσουν στην εξυγίανση της Δίας προκειμένου η εταιρεία να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Και αυτό, γιατί όπως ανέφεραν οι ίδιοι, δεν ενδιαφέρονταν να την εξαγοράσουν αλλά να τη σώσουν από την πτώχευση.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών για τη Δίας

Κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων και συνεργασία με την Agroinvest για την προμήθεια τροφών περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών, για τη σωτηρία της Δίας, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα εμφανίσει εφέτος οριακά κέρδη προ φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, προβλέπει την κεφαλαιοποίηση μέρους των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών με αποτέλεσμα αυτές να αποκτήσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν 70 εκατ. ευρώ από τις απαιτήσεις τους ενώ τα υπόλοιπα 57 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετίας. Σε ότι αφορά στους βασικούς μετόχους και κυρίως τη Linnaeus συμφερόντων του Γεωργιανού Kahka Bendukize, αυτή έχει συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει την απαίτηση της ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Για τους προμηθευτές το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή των απαιτήσεων στο ακέραιο. Σημειώνεται ότι ένας εκ των βασικών προμηθευτών στον οποίο η Δίας οφείλει 7,5 εκατ. ευρώ είναι η Biomar.

Εκτός από την κεφαλαιοποίηση παλαιών απαιτήσεων το σχέδιο προβλέπει και την ένεση ρευστότητας με 10 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να ξαναμπούν μπροστά οι “μηχανές” της εταιρείας. Επίσης προβλέπεται η συμμετοχή της εταιρείας Agroinvest ως αποκλειστικού προμηθευτή τροφών της Δίας.

Με βάση το σχέδιο η εταιρεία επιστρέφει στην κερδοφορία, έστω και οριακή εντός του έτους, ενώ το 2015 προβλέπεται ότι θα εμφανίσει σημαντικά κέρδη κυρίως λόγω της υπεραξίας από την ανάπτυξη των ψαριών τα οποία σήμερα υποσιτίζονται. Σχετικά με την παραγωγική της δυναμικότητα εφέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 10.000 τόνους ενώ θα επανέλθει στους 15.000 τόνους το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v