Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις σε διπλό ταμπλό από την ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Η αμυντική στάση του Ομίλου φαίνεται και στην περίπτωση της Ρουμανίας, όπου η εκεί δραστηριότητα δεν πρόκειται να ξεκινήσει και σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή θα πουληθεί το υπάρχον ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο είναι ποιοτικό.

Επενδύσεις σε διπλό ταμπλό από την ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Επενδύσεις τόσο στη μεταλλουργική δραστηριότητα, όσο και στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής σχεδιάσει η ΕΛΑΣΤΡΟΝ, η οποία ταυτόχρονα συνεχίζει την συντηρητική πολιτική που ακολουθεί προκειμένου να προστατέψει τις ταμειακές της ροές και να αποφύγει πιθανές επισφάλειες.

Ενδεικτική είναι η άποψη του CEO της εισηγμένης κ. Αθανάσιου Καλπίνη στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας:

«Στη μεταλλουργική δραστηριότητα (εμπορία προϊόντων σιδήρου-χάλυβα) η αγορά είναι πολύ δύσκολη και παρατηρούνται αρρωστημένες καταστάσεις. Πέρυσι, μειώσαμε σε μεγάλο βαθμό τον καθαρό μας δανεισμό. Η ρευστότητά μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Εμείς δίνουμε πίστωση στους πελάτες μας 120 ημέρες και ο ανταγωνισμός 165. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την υγεία της εταιρείας και καταφέρνουμε να μην καίμε χρήματα παρά την κρίση.

Φέτος, παρατηρείται κάποια κινητικότητα στο κομμάτι των νέων επενδύσεων και εκτιμώ πως η αγορά θα κινηθεί ελαφρά καλύτερα από πέρυσι, με την προοπτική το 2015 να δούμε μια αρκετά καλύτερη εικόνα».

Η αμυντική στάση του Ομίλου φαίνεται και στην περίπτωση της Ρουμανίας, όπου η εκεί δραστηριότητα δεν πρόκειται να ξεκινήσει και σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή θα πουληθεί το υπάρχον ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο είναι ποιοτικό.

Αμυντικού χαρακτήρα επίσης είναι και η υλοποιούμενη επένδυση της εισηγμένης, σε όμορο ιδιόκτητο χώρο των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής σωλήνων, με τεχνολογικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα πολύ γρήγορης αλλαγής διατομής. Η μονάδα αυτή, αφ' ενός θα οδηγήσει σε μικρότερο κόστος και μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης, αφ' ετέρου θα απελευθερώσει το ιδιόκτητο ακίνητο στο Σκαραμαγκά, με προοπτική κάποια στιγμή αυτό να πουληθεί και να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός του Ομίλου.

Σημαντικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η επενδυτική προσπάθεια της ΕΛΑΣΤΡΟΝ με στόχο την παραγωγή ντομάτας και αγγουριού μέσα από τη χρήση της γεωθερμίας (η μέθοδος αυτή όχι μειώνει σημαντικά το κόστος, αλλά δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ντομάτας και το χειμώνα όταν οι τιμές του προϊόντος είναι υψηλότερες).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Στέλιο Κουτσοθανάση, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επένδυσης σε έκταση 20 στρέμματα, έχει ξεκινήσει η παραγωγή προϊόντων από τον Απρίλιο, η οποία διατίθεται αρχικά στην εταιρεία Agritex (για ένα συν ένα χρόνο) και πωλείται με δικό της brand name.

Το στάδιο αυτό είναι πιλοτικό και εφ' όσον τα πράγματα πάνε καλά, τότε θα ξεκινήσει νέα φάση της επένδυσης για άλλα 200 στρέμματα (έχει υποβληθεί ήδη ο σχετικός φάκελος).

Να σημειωθεί πως ανάλογη επένδυση σε όμορους χώρους υλοποιούν και τα Πλαστικά Θράκης, με τις δύο εισηγμένες εταιρείες να συνεργάζονται στο κομμάτι της διάθεσης των προϊόντων. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση του μεγέθους της παραγωγής σε τέτοια επίπεδα, έτσι ώστε τα αποκτηθεί η κρίσιμη μάζα για εξαγωγές.

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε μεταξύ άλλων:

• Την ακύρωση 213.000 ιδίων μετοχών που είχαν αποκτηθεί έναντι 126.477 ευρώ.
• Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών κατά τους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών από 0,20 έως 1,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v