Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΑ: Ενδιαφέρον από CVC Capital Partners

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την εταιρία. Η χρήση του ίντερνετ για μια σειρά υπηρεσιών που παραδοσιακά εξυπηρετούνταν μέσω του ταχυδρομείου πιέζει τα έσοδα. Ο διπλός στόχος της διοίκησης.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΛΤΑ: Ενδιαφέρον από CVC Capital Partners

Εν αναμονή της πρότασης των χρηματοοικονομικών συμβούλων βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να καταρτίσει το σχέδιο της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το βέβαιο είναι ότι όταν ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας θα προβλέπεται η εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για το αν θα πωληθεί το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου ή το κράτος θα διατηρήσει συμμετοχή στην εταιρεία. Επίσης άγνωστο είναι αν η Eurobank η οποία αποκτώντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απέκτησε το 10% των ΕΛΤΑ θα διατηρήσει τη θέση της.

Η φημολογία φέρει το fund CVC Capital Partners, που διαχειρίζεται κυρίως αμερικανικά κεφάλαια, να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο εξαγοράς των ΕΛΤΑ. Μάλιστα το συγκεκριμένο fund έχει επενδύσει και κατά το παρελθόν σε ταχυδρομικές επιχειρήσεις. Το 2005, εξαγόρασε το 22% των ταχυδρομείων της Δανίας (Post Danmark) και το 49,9% των ταχυδρομείων του Βελγίου (De Post - La Poste).

Πάντως βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα πώλησης μιας ταχυδρομικής εταιρείας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς, διεθνώς, η ζήτηση για εταιρείες του κλάδου είναι μικρή, την ώρα, μάλιστα, που οι παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις τεχνολογικές αλλαγές.

Την ισχυρή πίεση των τεχνολογικών αλλαγών στα οικονομικά στοιχεία των ταχυδρομικών εταιριών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των ΕΛΤΑ για την προηγούμενη χρονιά. Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που κατέγραψαν υποχώρηση εσόδων αλλά και ζημιών. Επιπλέον η εταιρεία κατάφερε δραστική μείωση των δαπανών προσωπικού, η οποία εν μέρει οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Η πρώτη χρονιά κατά την οποία τα ΕΛΤΑ λειτούργησαν σε πλήρως απελευθερωμένο περιβάλλον χαρακτηρίστηκε από υποχώρηση των βασικών μεγεθών αλλά και ένταση του ανταγωνισμού.

Σημαντικά μειωμένες οι ζημιές

Αναλυτικότερα κατά το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είχαν έσοδα 387,6 εκατ., μειωμένα κατά 7,7% σε σχέση με τα 419,9 εκατ. του 2012. Την ίδια στιγμή μειωμένες σε ποσοστό 58,6% ήταν και οι ζημιές προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ., έναντι 14,5 εκατ. το 2012.

Αποτελέσματα και μάλιστα σημαντικά είχε το πρόγραμμα μείωσης των δαπανών προσωπικού που επιχείρησε η διοίκηση της εταιρείας. Οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν στα 270,9 εκατ., έναντι 305,3 εκατ. το 2012. Η μείωση δεν προήλθε μόνον από τις περικοπές των μισθών που τέθηκαν σε ισχύ, αλλά και την μείωση του αριθμού των εργαζομένων που το 2013 ανήλθε σε 8.159 άτομα, έναντι 9.230 το 2012.

Να σημειωθεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές της KPMG, που έλεγξαν τις οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ, στέκονται ιδιαίτερα στο ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι μικρότερο του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, επισημαίνοντας κίνδυνο αβεβαιότητας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

Το διαδίκτυο πιέζει τα έσοδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός κάνει ειδική αναφορά στην επίπτωση που είχε στα οικονομικά της εταιρείας η πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς. Όπως σημειώνεται η απελευθέρωση της επιστολής των 50 γραμμαρίων είχε ως αποτέλεσμα κινήσεις του ανταγωνισμού με στόχο την προσέλκυση πελατών των ΕΛΤΑ. Η εντεινόμενη ηλεκτρονική υποκατάσταση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα των ΕΛΤΑ από την κύρια δραστηριότητά τους, την αλληλογραφία, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των εσόδων τους.

Σημαντική επιπλέον απειλή για τα έσοδα των ΕΛΤΑ αποτελεί και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η αποκλειστικά πλέον ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του διαδικτύου».

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στις επιπτώσεις που έχει η τάση συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο που επίσης επηρεάζουν το έργο των ταχυδρομείων. Στο μέλλον μάλιστα η συμπίεση των σχετικών εσόδων για την επιχείρηση αναμένεται να ενταθεί ως αποτέλεσμα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και ενοποίησης των λειτουργιών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ειδική αναφορά γίνεται και στις εντεινόμενες πιέσεις για αύξηση των πιστώσεων εκ μέρους των πελατών που επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητα της εταιρείας.

Μέτρα για τον περιορισμό του κόστους

Όσον αφορά τις προτεραιότητες των ΕΛΤΑ ο επικεφαλής της εταιρείας αναφέρει ότι βασική επιδίωξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων αποτελεί η λειτουργική ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών δεμάτων και ταχυμεταφορών. Η στροφή των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο για την αγορά μιας ευρείας γκάμας προϊόντων καθιστά τα ηλεκτρονικά καταστήματα έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς λιανικού εμπορίου. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του e-commerce προσφέρει δυνατότητες σημαντικής αύξησης στους όγκους των κατ' οίκων επιδιδομένων δεμάτων και δημιουργεί ευκαιρίες για διαφοροποίηση των εσόδων και αντιστάθμιση μέρους των απωλειών που υφίσταται η παραδοσιακή αλληλογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v