Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Dubai Group ”σφραγίζει” τις εξελίξεις

Κατόπιν μιας βροχής σεναρίων και φημών, ήλθε η ώρα της επιστροφής στην πραγματικότητα. Ο όμιλος MPB έχει πλήρη στήριξη στα σχέδιά του από έναν μεγάλο επενδυτικό, αλλά και κρατικό συνάμα, οργανισμό. Ωστόσο, όσοι περιμένουν ότι οι ”εμίρηδες” θα μοιράσουν… φιλοδωρήματα, για να πετύχουν τα σχέδιά τους, ενδέχεται να απογοητευθούν. Η ”αξία” για όλους τους μετόχους θα παίξει τον πρώτο ρόλο.

Το Dubai Group ”σφραγίζει” τις εξελίξεις
του Γιώργου Παπανικολάου

Στην Ελλάδα μας αρέσει να μοιράζουμε ρόλους, να προσωποποιούμε ακόμη και τις επιχειρηματικές εξελίξεις, να μοιράζουμε ταμπέλες.

Στην πράξη, όμως, ο έλεγχος αυτών των εξελίξεων διεθνώς έχει περάσει σε μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα, που έχουν κάθε λόγο να βλέπουν τα πράγματα ψυχρά, μέσα από το πρίσμα των αριθμών.

Το ίδιο συμβαίνει και στο τρίπτυχο των μεγάλων συγκινήσεων, Πειραιώς - MPB - Κύπρου. Oι… ”στρατηγοί” κάθε πλευράς παίζουν τον ρόλο τους και κάνουν τις κινήσεις τους σε όλα τα μέτωπα, επικοινωνιακά, μετοχικά, δικαστικά.

Ωστόσο, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι οι πραγματικές δυνάμεις που έχει η κάθε πλευρά. Στην περίπτωση των τριών τραπεζών, ειδοποιός διαφορά είναι η αμέριστη στήριξη των Αράβων του Dubai προς τους σχεδιασμούς της διοίκησης της τράπεζας.

Η σημασία αυτής της στήριξης δεν είναι μεγάλη μόνον λόγω της κεφαλαιακής βάσης που διαθέτει το Dubai Group. Ο πιο σημαντικός παράγοντας αφορά στο γεγονός ότι η MPB διαθέτει έναν υφιστάμενο μεγάλο μέτοχο, με υψηλό ποσοστό, ο οποίος ταυτόχρονα έχει και τεράστια χρηματικά αποθέματα για να στηρίξει τη θέση του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το γεγονός ότι το Dubai Group εμφανίζεται, κατά δήλωσή του, αποφασισμένο να στηρίξει το όραμα της MPB ”να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους τραπεζικούς ομίλους στη νοτιοανατολική Ευρώπη” τα λέει όλα.

Σε συνδυασμό με τη χθεσινή ανάληψη της προεδρίας της MPB από τον ισχυρό άνδρα του DG κ. Soud Ba’alawy, αναιρεί πλέον πλήρως την περιρρέουσα φημολογία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα, για το αν οι Άραβες στηρίζουν τη διοίκηση Βγενόπουλου και τα σχέδια συνένωσης που επιχειρεί να προωθήσει, ή για το αν το Dubai θα στηρίξει την προγραμματισμένη αύξηση-μαμούθ της MFG.

Ούτε είναι βέβαια τυχαίο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ba’alawy ανέλαβε την προεδρία, αποφασίστηκε επίσης η σύγκληση έκτακτης συνέλευσης για να αποκτήσει η MPB (ως ”στοχευόμενη” εταιρία) ευελιξία σε επενδυτικές κινήσεις ”ή/και κατάθεση Δημόσιων Προσφορών για ελληνικές ή/και κυπριακές τράπεζες”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Μια ανακοίνωση που ήλθε μία μέρα μετά την απόρριψη της προσφοράς της Πειραιώς από ποσοστό σχεδόν 42% των μετόχων της MPB, πριν καλά καλά ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της.

Τυχαίο δεν είναι όμως και το ότι ο κ. Βγενόπουλος, με δηλώσεις του χθες στην Κύπρο, είπε ότι εάν υπήρχε μια σοβαρή δημόσια πρόταση θα την εξέταζαν. Αρκεί να υπάρχει αξία για τους μετόχους.

Αυτό άλλωστε είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους επαγγελματίες της αγοράς, Έλληνες και ξένους, ανεξάρτητα από το αν έχουν μετοχές σε μία ή περισσότερες από τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Τα πάντα είναι θέμα… αριθμών και προοπτικών.

Γι’ αυτούς, το όραμα μιας νέας διπλής ή και τριπλής συνένωσης στον τραπεζικό χώρο έχει και παραέχει νόημα. Τα πρόσωπα, οι καρέκλες και οι εγωισμοί δεν παίζουν κανένα ρόλο. Αυτό που μετράει σε επίπεδο προσώπων είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του management team που θα προκύψει.

Διότι ”βασιλιάς” και κλειδί των όποιων εξελίξεων θα είναι η αξία για τους μετόχους. Για όλους τους μετόχους. Είτε είναι Έλληνες, είτε Κύπριοι, είτε Άραβες.

Κι αν το Dubai έχει κεντρική θέση και επιρροή στα όσα διαδραματίζονται, αυτό δεν σημαίνει, όπως κάποιοι ενδεχομένως πιστεύουν, ότι θα πέσουν… φιλοδωρήματα από τους… ”εμίρηδες”.

Κι αυτοί μέτοχοι είναι και θέλουν να ενισχύσουν την αξία των τοποθετήσεών τους, όχι να τη διαβρώσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v