Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: ”Κτίζουν” ποσοστά Alpha-Πειραιώς

Η αγορά μετοχών της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα των δύο αναδόχων της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας κατά 64,8 εκατ. ευρώ.

ΑΕΓΕΚ: ”Κτίζουν” ποσοστά Alpha-Πειραιώς
Η αγορά μετοχών της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα των δύο αναδόχων της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας κατά 64,8 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη δεσμευτεί ως ανάδοχοι ότι θα καλύψουν τυχόν αδιάθετες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου, ενώ έχουν κάνει όλη την προεργασία για τις εγκρίσεις.

Πρόσφατα ολοκλήρωσαν την απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου της τάξης του 20% της ΑΕΓΕΚ τα οποία αντιστοιχούσαν σε ήδη ενεχυριασμένες μετοχές έναντι δανεισμού που είχαν χορηγήσει στους βασικούς μετόχους κ. Σ. Παπαγεωργίου και Ι. Τριανταφύλλου.



Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι οι αγορές μετοχών από τις τράπεζες προκειμένου να εμπεδώσουν κλίμα έμπρακτης συμπαράστασης για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των στοιχείων ισολογισμού της κατασκευαστικής.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τουλάχιστον το 20% των δικαιωμάτων της αύξησης προσδοκώντας ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείται θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της εταιρίας και γρήγορη εν συνεχεία απεμπλοκή τους.



Σημειώνεται ότι ήδη προχωρά το πρόγραμμα πωλήσεων μη λειτουργικών παγίων με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΕΓΕΚ να έχει μειώσει τις υποχρεώσεις της κατά 110 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πώληση ακινήτων έναντι 8 εκατ. ευρώ και αναμένεται η πώληση του κτήματος Μέρλιν στην Κέρκυρα (η ΑΕΓΕΚ έχει λάβει προσφορά ύψους 40 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο), η υποκατάσταση της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 30 εκατ. ευρώ των κεντρικών γραφείων στο Μαρούσι και η είσπραξη επιδότησης και επιστροφή ΦΠΑ από την Αστακός Terminal ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Από τα 64,8 εκατ. ευρώ της αύξησης τα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΑΕΓΕΚ ο οποίος στις 30/9 είχε φθάσει στα 250,8 εκατ. ευρώ με το μακροπρόθεσμο μόλις στα 38,1 εκατ. ευρώ. Της αύξησης θα προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ με διαγραφή απαιτήσεων έναντι τρίτων που ουσιαστικά κρίνονται πλέον ανείσπρακτες προκειμένου να καθαρίσει ο ισολογισμός της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v