Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ι. Παπαδόπουλος: Διψήφιο μερίδιο στην αγορά άρτου

Αύξηση πωλήσεων και μεριδίων αγοράς το 2013 για την Ε.Ι. Παπαδόπουλος. Μείωση σε καθαρά κέρδη και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Πώς κινήθηκε η εταιρία στους κλάδους που δραστηριοποιείται.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ε.Ι. Παπαδόπουλος: Διψήφιο μερίδιο στην αγορά άρτου

Ανάκαμψη του οικονομικού περιβάλλοντος την τρέχουσα χρήση «βλέπει» η διοίκηση της Ε.Ι. Παπαδόπουλος, η οποία επικεντρώνει την προσοχή της στην ανάπτυξη των μεριδίων τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά καθώς και σε νέες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, η ιστορική βιομηχανία και market leader στην αγορά μπισκότου, για μια ακόμη χρονιά ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της. Συγκεκριμένα το απασχολούμενο προσωπικό της την 31η Δεκεμβρίου του 2013 αριθμούσε 1.089 άτομα από 973 άτομα το 2012, δηλαδή αυξήθηκε κατά 11,9%.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία, επεκτάθηκε σε μια νέα αγορά, αυτή του συσκευασμένου ψωμιού σε φέτες, κερδίζοντας διψήφια μερίδια. Για την επέκταση σε αυτή την κατηγορία, η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην υλοποίηση επένδυσης 6,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο των Οινοφύτων με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό παραγωγής και συσκευασίας ενώ προχώρησε και στην πρόσληψη 55 ατόμων.

Στην αγορά των μπισκότων η εταιρεία κινήθηκε με άνοδο στους όγκους και στα μερίδια σε σχέση με το 2012 στα supermarkets και στη μικρή λιανική, ενώ στην κατηγορία των Digestive bars, η εταιρεία προχώρησε σε δύο νέα λανσαρίσματα επεκτείνοντας τα μερίδιά της σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η πορεία αυτή στα μερίδια αποτυπώθηκε και τα οικονομικά μεγέθη της περασμένης χρήσης. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 126,428 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς η εταιρεία να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της.

Ωστόσο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 5,6% στα 7,847 εκατ. ευρώ ενώ πτώση 3,6% σημείωσαν και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οι οποίες στο τέλος του 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 26,945 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου και του βραχυπρόθεσμου μέρους του Ομολογιακού δανείου 3,69 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, στις 31/12/2013 αυξήθηκαν οριακά 1% στα 56,236 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε επιχορηγήσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου που έλαβε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της χρήσης για το αναπτυξιακό της επενδυτικό πρόγραμμα. Οι επιχορηγήσεις αυτές αποσβένονται σταδιακά με το ίδιο ποσοστό που εφαρμόζεται στα νέα πάγια περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε η εταιρεία.

Σημειώνεται τέλος ότι το τροποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 προβλέπει την υλοποίηση, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 27,4 εκατ. ευρώ εκ του οποίου 9,6 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση δημοσίου και 17,8 εκατ. ευρώ από ίδια συμμετοχή.

Από το επενδυτικό πρόγραμμα η εταιρεία είχε υλοποιήσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 συνολικές δαπάνες ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, και είχε εισπράξει επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 οι επενδύσεις που υπολείπονται να γίνουν ανέρχονται σε 7,9 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο της επιχορήγησης του δημοσίου σε 1,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v