Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Πώς διενεργήθηκε η αποτίμηση της Eurobank

Για την κατάρτιση των εκθέσεων αποτίμησης η Lazard και η Morgan Stanley εξέτασαν τις οικονομικές καταστάσεις της Eurobank, ενώ έλαβαν στοιχεία εσωτερικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και προβλέψεων. Ποια άλλα στοιχεία ανέλυσαν.

ΤΧΣ: Πώς διενεργήθηκε η αποτίμηση της Eurobank

Με τις μεθόδους της αποτίμησης θεμελιωδών μεγεθών και συγκρίσιμων αποτιμήσεων διενεργήθηκαν από τη Lazard Frères και τη Morgan Stanley οι εκθέσεις εύλογης αξίας της Eurobank βάσει των οποίων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπερψήφισε τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου στο 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την αίτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών την κατάθεση των εκθέσεων αποτίμησης της Eurobank και τα στοιχεία αλληλογραφίας της τράπεζας με τους οίκους Lazard και Morgan Stanley και του υπουργείου με την DG Comp.

Όπως προκύπτει από τη σύνοψη των όρων επιλογής και της μεθοδολογίας των εκθέσεων αποτίμησης της Eurobank, την οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του από τις 19 Μαΐου το ΤΧΣ, αποκλειστικός σκοπός των δύο εκθέσεων ήταν η παροχή ενός εύρους τιμών για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Για την κατάρτιση των εκθέσεων αποτίμησης, η Lazard και η Morgan Stanley εξέτασαν τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, έλαβαν στοιχεία εσωτερικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και οικονομικών προβλέψεων καθώς και άλλα οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία της Eurobank συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα, εξέτασαν τις οικονομικές προβλέψεις που είχαν συνταχθεί από τη διοίκηση της τράπεζας για την περίοδο 2014-2018 και διαβουλεύτηκαν με τους υπεύθυνους από τη Eurobank όσον αφορά τις παρελθούσες και τις τωρινές οικονομικές συνθήκες καθώς και τις προοπτικές της τράπεζας.

Επιπρόσθετα, ανέλυσαν δημοσιευμένα δεδομένα αναφορικά με ιστορικές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Eurobank της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Τέλος, εξέτασαν την τιμή της μετοχής και την αντίστοιχη συναλλακτική δραστηριότητα της Eurobank και για συγκριτικούς λόγους άλλων τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους, ενώ διεξήγαγαν σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των συνθηκών της γενικότερης οικονομίας, της αγοράς και της νομισματικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την αίτηση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η παραπάνω σύνοψη δεν δίνει καμία απολύτως πληροφορία για το πώς η Lazard και η Morgan Stanley κατέληξαν στο εκτιμώμενο εύρος τιμών για τη δίκαια αγοραία αξία του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Μάλιστα, διαπιστώνεται πως το ΤΧΣ δεν τήρησε αυστηρά το γράμμα του νόμου και συγκεκριμένα δεν υιοθέτησε την πρόβλεψη του Ν.4254/2014 που ρητά αναφέρει τα εξής: «Το Ταμείο ζητά από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κάθε διάθεσιμης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού του πιστωτικού ιδρύματος, των αποτελεσμάτων ασκήσεων προσομείωσης ακραίων καταστάσεων καθώς και των συνθηκών της αγοράς και θα τους παρέχει κάθε σχετική πληροφορία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σύνοψη του ΤΧΣ, οι πληροφορίες παρέχονταν απευθείας από τη Διοίκηση της Eurobank, κάτι που δεν προβλέπεται ρητά από το νόμο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v