Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρέας: Στα 12,4 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο τρίμηνο

Στο α' τρίµηνο του 2014, οι λειτουργικές ταµειακές ροές ανήλθαν σε € 5,5 εκ. και οι ελεύθερές ταµειακές ροές (free cash flow) σε € 4,5 εκ.

Νηρέας: Στα 12,4 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο τρίμηνο

Οι συνολικές πωλήσεις του Οµίλου Νηρέα διαµορφώθηκαν σε €43,5 εκ. και είναι ελαφρά µειωµένες κατά 2,4% από την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 87% των συνολικών πωλήσεων, ήταν σταθερέςσε αξία.

Συνεχίστηκε η δηµιουργία θετικών ταµειακών ροών. Στο α' τρίµηνο του 2014, οι λειτουργικές ταµειακές ροές ανήλθαν σε € 5,5 εκ. και οι ελεύθερές ταµειακές ροές (free cash flow) σε € 4,5 εκ.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι ενέργειες για τον έλεγχο των δαπανών, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και την µείωση των υποχρεώσεων. Οι συνολικές προ φόρων δαπάνες παρέµειναν στα ίδια επίπεδα µε το πρώτο τρίµηνο του 2013 (€ 39,4 εκ.). Τα υπόλοιπα των πελατών µειώθηκαν κατά €5,3 εκ. και των πιστωτών πλην τραπεζών κατά € 10,3 εκ.

Οι παραπάνω προσπάθειες επέδρασαν θετικά στα λειτουργικά αποτελέσµατα και τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του Οµίλου (πριν την επίπτωση τη̋ αποτίµηση̋ των βιολογικών αποθεµάτων).

Τα κέρδη του Οµίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης των βιολογικών αποθεµάτων (EBITDA προ βιολογικών) ανήλθαν σε € 1,8 εκ. έναντι αρνητικών αποτελεσµάτων € (0,6) εκ. το πρώτο τρίµηνο του 2013, σηµειώνοντας αύξηση € 2,44 εκ.

Η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας αντισταθµίστηκε από αρνητική επίδραση € (20,5 εκ.) στην αποτίµηση των βιολογικών αποθεµάτων, έναντι της 31.12.2013, λόγω της µειωµένης ανάπτυξης ψαριών κατά την διάρκεια των χειµερινών µηνών βάσει του βιολογικού τους κύκλου.

Εποµένως τα καθαρά αποτελέσµατα σε επίπεδο Οµίλου ήταν αρνητικά € (12,4 εκ.) έναντι αρνητικών € (2,4) εκ. το πρώτο τρίµηνο του 2013. Τα αποτελέσµατα µετά από φόρους που αντιστοιχούν στους µετόχους της µητρικής ήταν και αυτά αρνητικά € (12,6) εκ.

Το µετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαιρείται σε 63.697.153 κοινές ονοµαστικές µετοχές ονοµαστικής αξίας € 1,34, εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες.

Ο κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε:

“Ο Όµιλος µας αποδεικνύει δια των αποτελεσµάτων του α’ τριµήνου 2014 ότι κυρίως οι µεθοδικές και  επίµονες προσπάθειες βελτίωσης της λειτουργίας µας, παρ’ όλες τις πολυεπίπεδες αντιξοότητες,  απέφεραν ένα αισιόδοξο θετικό αποτέλεσµα στην λειτουργική µας επίδοση ( ΕΒΙTDA προ βιολογικών) σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2013.

Η συνέχιση των προσπαθειών αυτών, σε συνδυασµό µε την εξεύρεση λύσεων που θα ενδυναµώσουν  την ανταγωνιστικότητα των προιόντων µας ιδίως στην διεθνή αγορά, καθώς και η πρόοδος της  διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δανεισµού του Οµίλου, αποτελούν τα θεµέλια για την ανάκαµψη τη̋  δραστηριότητας µας."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v