Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλαστρον: Μικρή μείωση τζίρου στο α΄ τρίμηνο

Στα 11,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Έλαστρον στο α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας μικρή πτώση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, με τις ζημίες προ φόρων να διαμορφώνονται στο 1,1 εκατ. ευρώ.

Έλαστρον: Μικρή μείωση τζίρου στο α΄ τρίμηνο

Ανάκαμψη σημείωσε το επίπεδο δραστηριότητας του ομίλου Έλαστρον κατά το α΄ τρίμηνο της χρήσης, αποτυπώνοντας την σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επαναφορά των θετικών προοπτικών που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα ο τομέας χαλυβουργικών προϊόντων του ομίλου σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνέπεια της ελαφρώς βελτιωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, καθώς και της εκτέλεσης ορισμένων ιδιωτικού συμφέροντος έργων.

Ωστόσο, την πορεία των αποτελεσμάτων του ομίλου κατά το α΄ τρίμηνο του έτους επηρέασαν οι εξής τρείς κυρίως παράγοντες:

- Η αιφνίδια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4254 / 2014, επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του ομίλου με έκτακτο μη επαναλαμβανόμενο ποσό € 408 χιλ. που αφορά την αναπροσαρμογή αξίας της πωληθείσας για το 2013 ηλεκτρικής ενέργειας του τομέα των φωτοβολταϊκών.

- Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρίας Έλαστρον Αγροτική στα μέσα του α΄ τριμήνου με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του ομίλου με διοικητικό κόστος έναρξης. Η εν λόγω εταιρία δεν περιλαμβάνονταν στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρήσης.

- Η πίεση των τιμών πώλησης των χαλυβουργικών προϊόντων, συνέπεια τόσο της κάμψης των τιμών διεθνώς κατά την διάρκεια του τριμήνου, όσο και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς χάλυβα.

Τα ανωτέρω διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα του ομίλου Έλαστρον στο α΄ τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 11,7 εκ. από € 12,2 εκ., ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,1 εκ. ή 9,7% επί των πωλήσεων, έναντι € 1,2 εκ. ή 10% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 0,5 εκ. έναντι ζημιών € 0,06 εκ. το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ζημιές € 0,07 εκ. έναντι κερδών € 0,4 εκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίχως την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του ομίλου από την έκτακτη μείωση των εσόδων του τομέα των φωτοβολταϊκών, το λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA θα ανέρχονταν σε κέρδη € 0,3 εκ. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 1,1 εκ. έναντι ζημιών € 0,6 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 11,3 εκ. έναντι € 11,9 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,0 εκ. ή 8,6% επί των πωλήσεων έναντι € 1,1 εκ. ή 9,2% επί των πωλήσεων το 2013.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα και ανήλθαν σε κέρδη € 0,2 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους παρουσίασαν βελτίωση και ανήλθαν σε ζημιές € 0,4 εκ. έναντι ζημιών € 0,5 εκ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανέκαμψαν αισθητά και περιορίστηκαν σε ζημιές σε € 0,4 εκ. έναντι ζημιών € 0,7 εκ. πέρυσι.

Όσον αφορά την πορεία του χαλυβουργικού κλάδου για το υπόλοιπο του έτους προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν. Ωστόσο, η συνέχιση της θετικής τάσης όπως διαμορφώνεται έως σήμερα, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα υποδομής αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση και η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων της μητρικής, καθώς και η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού θα συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους και ως εκ τούτου στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων με στόχο την αύξηση των εξαγωγών.

Αντιθέτως, ο ενεργειακός τομέας του ομίλου θα εμφανίσει επιβράδυνση των αποτελεσμάτων του πρωτίστως λόγω της έκτακτης μείωσης των εσόδων από πωλήσεις χρήσης 2013 στον ΛΑΓΗΕ, όσο και λόγω της αλλαγής με νέες μειωμένες τιμές πώλησης.

Τέλος, ο αγροτικός τομέας του ομίλου μέσω της εταιρίας Έλαστρον Αγροτική, εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για διαφοροποίηση και ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v