Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανησυχία για μείωση υδατικών αποθεμάτων

Με αναμενόμενη αιχμή του φορτίου κατά τη σημερινή ημέρα 8.250 MW και διαθέσιμα από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μόνο 7.000 MW η πλήρης κάλυψη της συνολικής ζήτησης θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά μέσω των υδροηλεκτρικών εργοστασίων ή (και) εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες και αυτές είναι περιορισμένες λόγω συνολικής έλλειψης ενέργειας από το εξωτερικό, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Ανησυχία για μείωση υδατικών αποθεμάτων
Με αναμενόμενη αιχμή του φορτίου κατά τη σημερινή ημέρα 8.250 MW και διαθέσιμα από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς μόνο 7.000 MW η πλήρης κάλυψη της συνολικής ζήτησης θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά μέσω των υδροηλεκτρικών εργοστασίων ή (και) εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες και αυτές είναι περιορισμένες λόγω συνολικής έλλειψης ενέργειας από το εξωτερικό, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

Η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε αντικατάσταση θερμικής παραγωγής, που οφείλεται στον περιορισμό κατά 550 MW περίπου της ικανότητας παραγωγής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – λόγω της παράνομης κατάληψης των ταινιοδρόμων που απάγουν την τέφρα από τον Σταθμό – σε ώρες πέραν εκείνων που είναι υποχρεωτικές για λόγους ύδρευσης και άρδευσης, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων, τα οποία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων μηνών, έχουν φθάσει στα όρια ασφαλείας.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνέχιση της κατάληψης οδηγεί σε αναγκαστική υποκατάσταση θερμικής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Σε μία χρονιά κατά την οποία οι εισροές στους ταμιευτήρες είναι εξαιρετικά χαμηλές, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι όχι μόνο κάλυψης της ζήτησης αιχμής κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και αδυναμίες εκπλήρωσης βασικών υποχρεώσεων για υδροδότηση και άρδευση ολόκληρων περιοχών που στηρίζονται στα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΔΕΗ.

Πέραν των ανωτέρω, ενδεχόμενη κράτηση θερμοηλεκτρικών μονάδων οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμό της εφεδρείας, προκαλώντας συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του συστήματος, ο οποίος θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο με ελεγχόμενες διακοπές στην τροφοδοσία των πελατών, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή της κατάληψης αρχικά των γραφείων του Σταθμού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια των ταινιοδρόμων αποκομιδής τέφρας και μεταφοράς λιγνίτη, η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την ολιγάριθμη ομάδα κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου.

Η κατάληψη έγινε για την ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων, όπως η πρόσληψη 60 ατόμων στο μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ εκτός των διαδικασιών που προβλέπονται από την Προκήρυξη για τις προσλήψεις και το ΑΣΕΠ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλή τιμή, η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων κλπ.

Σημειώνεται ότι, από τις 2.035 προσλήψεις που πραγματοποιούνται πανελλαδικά οι 425 (περίπου 21% του συνόλου) αφορούν το Νομό Κοζάνης με πρόταξη του κριτηρίου της εντοπιότητας, λόγω της ευαισθησίας που επιδεικνύει η ΔΕΗ και για αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Διοίκηση της Επιχείρησης από το πρωί του Σαββάτου επεδίωξε διάλογο με εκπροσώπους των κατοίκων με απευθείας συνάντησή τους είτε στην Αθήνα είτε στον Άγιο Δημήτριο.

Απορρίφθηκαν πλήρως οι προτάσεις της ΔΕΗ, καθώς οι πολίτες αυτοί επέμειναν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αδιαφόρησαν και συνεχίζουν να αδιαφορούν για το ότι, η ΔΕΗ εξαναγκάζεται να εξαντλεί τα υδατικά αποθέματά της και για τους ορατούς κινδύνους επιβολής περιοδικών περικοπών στην ηλεκτροδότηση περιοχών της χώρας.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση συνάντησης στην Αθήνα εκπροσώπων των κατοίκων με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ.

Το σύνολο των ανωτέρω προτάσεων απορρίφθηκε και τα μέλη του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και επιμένουν σε παράνομες ενέργειες που δημιουργούν γενικότερους κινδύνους.



Η Διοίκηση της ΔΕΗ πιστεύει ότι, η συνεχής συνεργασία με τις Τοπικές Κοινωνίες αποτελεί βασικό πυλώνα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η πόρτα του Διαλόγου που άνοιξε η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ το περασμένο Σάββατο παραμένει ανοικτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v