Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όμιλος Λούλη: Τι προσφέρει η αυστριακή LLI

Αλλαγή σελίδας για την Κυλινδρόμυλοι Λούλη θα επιφέρει η ορατή πλέον οριστικοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με τον αυστριακό όμιλο συμμετοχών LLI. Τι προσφέρει η αυστριακή LLI, τι κρατάει ο όμιλος Λούλη.

Όμιλος Λούλη: Τι προσφέρει η αυστριακή LLI
Αλλαγή σελίδας για την Κυλινδρόμυλοι Λούλη θα επιφέρει η ορατή πλέον οριστικοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με τον αυστριακό όμιλο συμμετοχών LLI.

Η Leipnick Lundenburger Invest προσφέρει σύμφωνα με πληροφορίες 61 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 51% των θυγατρικών της Κυλινδρόμυλοι Λούλη σε Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής.

Η Λούλης θα διατηρήσει το management των δύο εταιριών, εξέλιξη που ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα μπορεί να τις ενοποιεί. Ακόμη όμως και αν δεν συμβεί αυτό, το γεγονός ότι διατηρεί συμμετοχή και η LLI εισέρχεται έστω με 5% στο μετοχικό του κεφάλαιο, αλλάζει τα δεδομένα για την ελληνική αλευροβιομηχανία.

Οι δύο θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αποτιμώνται σήμερα (σ. σ. με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της 30ης/9/06) στα 56 εκατ. ευρώ.

Επομένως, πέραν του κέρδους της τάξης των 25 με 30 εκατ. ευρώ που θα εγγράψει η μητρική Κυλινδρόμυλοι Λούλη από την πώληση στην LLI του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου, θα έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει στα κόστη πώλησης και τα εναπομείναντα ποσοστά της.

Έτσι, η καθαρή της θέση θα ενισχυθεί κατά 20 με 25 εκατ. ευρώ επιπλέον, μια και στη Βουλγαρία (Life Boulgaria) θα συνεχίσει να κατέχει το 49% ενώ στη Loulis International Foods Enterprises η οποία ελέγχει το 88,35% της SC Loulis SA, θα κατέχει το 25% με δυνατότητα να φθάσει στο 35% εφόσον αγοράσει ποσοστό τρίτου.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση της καθαρής της θέσης, η Κυλινδρόμυλοι Λούλη θα μειώσει σημαντικά και τον δανεισμό της και τα χρηματοοικονομικά της κόστη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου Λούλη ανερχόταν στα 70,7 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα στα 70,8 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία θα μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου και το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού (7,9 εκατ. ευρώ στις 30/9) θα μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας την εμφάνιση κερδών μια και λειτουργικά η εταιρία ανακάμπτει χάρη και στο περιβάλλον ”σκληρών” τιμών στα σιτηρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v