Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: ”Σφήνα” σε Κύπρου με προσφορά για Cytrustees

Αιφνιδιαστική ”σφήνα” από τον όμιλο MPB στη δημόσια προσφορά της Τρ. Κύπρου προς την επενδυτική εταιρία Cytrustees. Ως ”λευκός ιππότης” δίνει υψηλότερο τίμημα και ικανοποιεί τις απαιτήσεις του διοικητικού συμβουλίου της τελευταίας με δική της προσφορά. Εκπρόθεσμη η προσφορά, υποστηριζει η Τράπεζα Κύπρου

MPB: ”Σφήνα” σε Κύπρου με προσφορά για Cytrustees
UPDATE:

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο όμιλος της Marfin Popular Bank κατέθεσε την Παρασκευή Δημόσια Προσφορά για την εξαγορά της κυπριακής εταιρίας επενδύσεων Cytrustees, στα 2,43 ευρώ, μέσω της θυγατρικής της κατά 59,28%, Λαϊκή Επενδυτική ΕΠΕΥ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν στην Κύπρο πληροφορίες οτι η Τράπεζα Κύπρου, που έκανε την Πέμπτη αναθεωρημένη προσφορά για την Cytrustees, θεωρεί εκπρόθεσμη την προσφορά της Λαϊκή Επενδυτική και θα θέσει το θέμα στις κυπριακές αρχές.

Mε δηλώσεις του στο οικονομικό site Stockwatch, o Πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Κλεάνθους είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα με υπευθυνότητα ”απο Δευτέρα”, ενω πηγές προσκείμενες στην MPB ανέφεραν ότι η προσφορά της Λαϊκής Επενδυτικής είναι απολύτως νόμιμη και εμπρόθεσμη.

Με την κίνηση του αυτή, ο όμιλος της MPB μπήκε ”σφήνα” στα σχέδια της Τράπεζα Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στο ”τραπεζικό θρίλερ”, καθώς η τελευταία είχε ήδη υποβάλει δημόσια προσφορά για την Cytrustees στα 2,20 ευρώ, ενώ προχώρησε και σε βελτίωσή της στα 2,25 ευρώ.

Σημασία όμως έχει και το γεγονός ότι ο όμιλος MPB εμφανίζεται ”υπέρμαχος” των μετόχων της Cytrustees αλλά και του διοικητικού της συμβουλίου , ενεργώντας ως ”λευκός ιππότης”.

Κι αυτό καθώς το τίμημα που προσέφερε η Τράπεζα Κύπρου, ακόμη και στη βελτιωμένη προσφορά της, υπολείπεται σημαντικότατα της εσωτερικής αξίας της εταιρίας Cytrustees, με αποτέλεσμα να απορριφθεί δημόσια από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης, ως ”μη δίκαιη και εύλογη”.

Γεγονός που δημιούργησε αίσθηση, αφού η τράπεζα Κύπρου ελέγχει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Cytrustees, ενώ και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τελευταίας, κ. Φάνος Επιφανείου, υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Στην πρώτη της δημόσια προσφορά η Τράπεζα Κύπρου προσέφερε 2,20 ευρώ ανά μετοχή και μετά τις αντιδράσεις, το αύξησε στα 2,25, όταν όμως η διοίκηση της Cytrustees είχε ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινούσε σε μια πρόταση που να οδηγούσε σε discount υψηλότερο του 15% από την εσωτερική αξία της μετοχής, που προσδιορίστηκε σε περίπου 2,87 ευρώ ανά μετοχή.

Σε αυτό το όριο τιμής που έθεσε το Δ.Σ. της Cytrustees βρίσκεται μόνο η πρόταση της Λαϊκής Επενδυτικής, καθώς προσφέρει 2,43 ευρώ ανά μετοχή για ποσοστό 50% συν μία μετοχή της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι περίπου το 1/3 του χαρτοφυλακίου της Cytrustees (συνολικής αξίας 59 εκατ. ευρώ με 31/12/2006) είναι τοποθετημένο στην Τράπεζα Κύπρου, το 1/4 σε μετοχές της Λαϊκής κι ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 7% σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Η Λαϊκή Επενδυτική ΕΠΕΥ Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ, η οποία ανήκει κατά 59,28% στη Marfin Popular Bank Public Co. Limited, ανακοινώνει ότι κατέθεσε σήμερα στο ΧΑΚ πρόθεση κατάθεσης Δημόσιας Πρότασης μέχρι και το 50% συν μία μετοχή του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Cytrustees στην τιμή των 2,43 ευρώ ανά μετοχή.

Η πρόταση της Λαϊκής Επενδυτικής ΕΠΕΥ σέβεται την υπόδειξη του διοικητικού συμβουλίου της Cytrustees, το οποίο είχε απορρίψει τη Δημόσια Πρόταση της Τράπεζας Κύπρου ως μη δίκαιη για τους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v