Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Βιοχάλκο

Τα χειρότερα φαίνεται πως πέρασαν και τώρα που η εγχώρια και η διεθνής κατάσταση αρχίζουν να βελτιώνονται ο όμιλος μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, καθώς συνέχισε τις επενδύσεις και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Βιοχάλκο

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2013 σήμανε το τέλος της κακής εποχής που διήρκεσε πέντε χρόνια, καθώς τα μηνύματα που παίρνουμε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι κάπως καλύτερα, ενώ και στην Ελλάδα βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές κινήσεις».

Αυτά δήλωσε στη χθεσινή παρουσίαση της Βιοχάλκο στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο CFO της εταιρείας Δημήτρης Κυριακόπουλος (επιβεβαιώνοντας έτσι και δημοσίευμα του Euro2day.gr της 7ης Μαΐου).

Ο κ. Κυριακόπουλος μάλιστα συμπλήρωσε: «Η Βιοχάλκο καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης έμεινε πιστή στη στρατηγική της, που ήθελε τη συνέχιση των επενδύσεων, προκειμένου ο όμιλος να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί την ανάκαμψη των αγορών, όταν αυτή θα ερχόταν. Το 2014 είμαστε εφοδιασμένοι με ό,τι χρειάζεται, παρά το σχετικά υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η εικόνα έχει γίνει σαφώς καλύτερη και οι προβλέψεις μας είναι πως θα έχουμε ένα σημαντικά καλύτερο 2014».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των αναλυτών, ο κ. Κυριακόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

• Η μεγάλη επένδυση στα καλώδια υψηλής τάσης από τα ΕΛΚΑ και της νέας γραμμής παραγωγής των Σωληνουργείων Κορίνθου εισάγουν τον όμιλο σε νέες αγορές, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία.

• Η επένδυση της ΣΙΔΕΝΟΡ που ολοκληρώνεται σύντομα περιορίζει το κόστος της και την καθιστά μία από τις καλύτερες καταστάσεις στον κόσμο.

• Στον κατασκευαστικό τομέα, μόνο η οδοποιία κινείται, σε αντίθεση με τη βαλτωμένη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία για να ανακάμψει χρειάζεται χρόνο και πολιτικές αποφάσεις (ζήτημα φορολογίας). «Δεν βλέπουμε να επιστρέφει η ζήτηση στα παλιά επίπεδα, ωστόσο αν από το -80% όπου βρισκόμαστε σήμερα δούμε μεσοπρόθεσμα τη ζήτηση να διπλασιάζεται, τότε θα είμαστε ευχαριστημένοι.

• Στο ενεργειακό κόστος συμφωνήθηκε ήδη η μείωση τιμής στο φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται και ένα δεύτερο βήμα από την κυβέρνηση στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά εκτιμάται για τον όμιλο ότι από τις δύο αυτές κινήσεις μια εξοικονόμηση κόστους γύρω στα 12-15 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος. 

Οι λογιστικές ζημίες του 2013 διογκώθηκαν κατά 91 εκατ. ευρώ, λόγω έκτακτων παραγόντων, όπως για παράδειγμα απομειώσεις ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, το κόστος μεταφοράς της έδρας και της μετοχής στις Βρυξέλλες και το κόστος αδράνειας μονάδων που δεν λειτούργησαν.

• Αναμένεται μεσοπρόθεσμα βελτίωση στη δραστηριότητα της διαχείρισης ακινήτων του ομίλου, με ενδεικτικό παράδειγμα το ξενοδοχείο επί της πλατείας Καραϊσκάκη, το οποίο ευνοείται από την τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην Αττική και για το οποίο ελπίζεται ότι σύντομα θα συμφωνηθεί η ανάληψη της διαχείρισής του από εξειδικευμένη εταιρεία.

• Μετά τη μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες, η ορατότητα της μετοχής από τους ξένους επενδυτές έχει αυξηθεί και απώτερος στόχος του ομίλου είναι η άντληση κεφαλαίων, είτε μέσω της αγοράς ομολόγων, είτε μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v