Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται προτάσεις για εξαγορά των warrants

Στο τραπέζι βάζουν οι τράπεζες προτάσεις για ταχύτερη επαναγορά. Οι διαβουλεύσεις με ΤΧΣ και ΥΠΟΙΚ και η… παρακολούθηση από τρόικα. Πού στηρίζονται τα επιχειρήματα της Πειραιώς και της Alpha Bank, που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις. Μετά τις ευρωεκλογές οι τελικές αποφάσεις.

Ερχονται προτάσεις για εξαγορά των warrants

Προτάσεις για την ταχεία επαναγορά των warrants εξετάζουν οι περισσότερες τράπεζες, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την τρόικα, η οποία γνωρίζει την εξέλιξη του θέματος και προς το παρόν δεν έχει προβάλει ιδιαίτερες ενστάσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές -και αναλόγως του πολιτικού σκηνικού- θα δουν το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό η καλή συγκυρία που επικρατεί στις αγορές ούτως ώστε αφενός να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του κλάδου και αφετέρου το κράτος (σ.σ. το ΤΧΣ) να μαζέψει επιπλέον κεφάλαια».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια των τραπεζών έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στηρίζει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προσβλέποντας στα κεφάλαια τα οποία θα αυξήσουν το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, δύναται να αξιοποιηθεί για να λυθεί το μείζον ζήτημα του δημοσίου χρέους. Όσο για τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη επεξεργάζεται τις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εξαγορά των warrants, με στόχο να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ισονομία για όλους

Η αφετηρία της ανάγκης για επαναγορά των warrants και μετατροπή τους σε μετοχές είναι διαφορετική μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που προωθούνται διαδραματίζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι όμιλοι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν αφήνει αδιάφορη ούτε την Εθνική. Κι αυτό διότι στις πρόσφατες ΑΜΚ υπήρξε, όπως εξηγούν στελέχη των δύο τραπεζών, «αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στον δρόμο προς την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου».

Το discount για την Alpha Bank ήταν της τάξης του 9%, για την Πειραιώς 15%, για την Εθνική 50% και για τη Eurobank 70%.

«Ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώθηκαν επενδυτές διαφορετικών ταχυτήτων. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η… αδικία και να ισορροπήσει το σύστημα για όλους τους μετόχους και κατόχους των warrants», εξηγεί στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Στο ερώτημα με ποιους τρόπους θα γίνει η επαναγορά των warrants, κυρίως ποιος θα πληρώσει την εξαγορά τους, απαντούν ότι «τα σενάρια και οι εναλλακτικές -είτε με προσφορά μετοχών είτε με προσφορά μετρητών- που επεξεργαζόμαστε είναι αρκετά και σύνθετα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει δίνοντας προσφορές, για την εξαγορά των warrants, με κλιμακωτό τρόπο ανάλογα με το discount που διαμορφώθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όσο μικρότερο ήταν το discount, τόσο καλύτερη πρέπει να είναι η προσφορά.

Δηλαδή, καλύτερο offer για τους κατόχους warrants της Alpha Bank κ.ο.κ». Μεταξύ των πιθανοτήτων εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επαναγοράσουν οι ίδιες οι τράπεζες τα warrants και να ακυρώσουν τις μετοχές του ΤΧΣ.

Τι δείχνει το ταμπλό του Χ.Α.

Εν τω μεταξύ η τεράστια μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων στα warrants αλλά και στους υποκείμενους τίτλους των τραπεζών δείχνει κατ' αρχάς ότι η αγορά προσδοκά κάποιες αλλαγές. Τον τελευταίο μήνα τα warrants της Alpha Bank και της Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 13,7% και 8,4%, αντίστοιχα, ενώ οι τίτλοι των τραπεζών για το ίδιο χρονικό διάστημα υποχωρούν 13,7% στην περίπτωση της Alpha και 18,7% για τον τίτλο της Πειραιώς.

Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, όπου το warrant έχει απωλέσει το 45% της αξίας του στο χρονικό διάστημα του μήνα, ενώ η μετοχή της στο ταμπλό του Χ.Α. σημειώνει απώλειες 32,8%.

Από τις αρχές του χρόνου όμως και σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά και τις τιμές των warrants εξακολουθούν να γράφουν κέρδη. Το warrant της Alpha σημειώνει άνοδο 29,5% από 1η Ιανουαρίου και το ΠΕΙΡΤΠ σχεδόν 18%. Αντίθετα το ΕΤΕΤΠ με πτώση 51% ξεπερνάει σε πτώση τον υποκείμενο τίτλο, που κινείται με -45%.

Τέλος για την Alpha Bank, της οποίας η επικείμενη δεύτερη άσκηση για το warrant είναι η πιο κοντινή στις 10 Ιουνίου, η τιμή για τον παραστατικό τίτλο είναι στο 0,4576 ευρώ, αρκετά πάνω από την τιμή του υποκείμενου τίτλου στο Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v