Energean: Κόντρα με πετρελαϊκούς κολοσσούς στο Μαυροβούνιο

Κατέθεσαν προσφορές στο αρμόδιο υπουργείο η Energean σε κοινοπραξία με την μαλτέζικη Mediterranean Oil για τρεις θαλάσσιες περιοχές. Στον ίδιο διαγωνισμό «κατεβαίνουν» η αμερικανική Marathon Oil σε κοινοπραξία με την OMV και η ιταλική ΕΝΙ σε κοινοπραξία με την ρωσική Novatech.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Energean: Κόντρα με πετρελαϊκούς κολοσσούς στο Μαυροβούνιο

Αντιμέτωπη με supermajors διεθνείς παίκτες στην έρευνα πετρελαίου, βρίσκεται η ελληνική Energean Oil and Gas στο διαγωνισμό της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για παραχώρηση 13 θαλάσσιων περιοχών της Αδριατικής.

Συγκεκριμένα σήμερα κατέθεσαν προσφορές στο αρμόδιο υπουργείο της μικρής βαλκανικής χώρας η Energean σε κοινοπραξία με την μαλτέζικη εταιρεία Mediterranean Oil για τρεις θαλάσσιες περιοχές. Επίσης η αμερικανική Marathon Oil σε κοινοπραξία με την αυστριακή OMV και η ιταλική ΕΝΙ σε κοινοπραξία με την ρωσική ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου Novatech.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, η κάθοδος μεγάλων διεθνών παικτών στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, της οποίας συνέχεια είναι η δυτική Ελλάδα, δείχνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αντίστοιχο με αυτό της Ανατολικής Μεσογείου.

Με δεδομένο δε ότι οι χώρες που περιβάλλουν την περιοχή, διαθέτουν πολιτική σταθερότητα, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές είναι ικανοποιητικές, οι προοπτικές για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής είναι σημαντικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v