Εξετάζει αύξηση κεφαλαίου η Τράπεζα Κύπρου

Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων €8,4 δισ. από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να διαφοροποιεί τους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς της κυπριακής τράπεζας, που προγραμματίζει να συζητήσει την αύξηση κεφαλαίου τις επόμενες βδομάδες.

Εξετάζει αύξηση κεφαλαίου η Τράπεζα Κύπρου
Την αύξηση κεφαλαίου εξετάζει η Τράπεζα Κύπρου με στόχο να αξιοποιήσει το βελτιωμένο κλίμα στις κεφαλαιαγορές και την συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η επιτυχής άντληση κεφαλαίων €8,4 δισ. από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να διαφοροποιεί τους κεφαλαιακούς σχεδιασμούς της κυπριακής τράπεζας, που προγραμματίζει να συζητήσει την αύξηση κεφαλαίου τις επόμενες βδομάδες.

Η HSBC, που ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με το πλάνο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της έκδοσης τουλάχιστον €0,5 δισ.

Τόσο η HSBC όσο και στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας εκτιμούν ότι ο πιθανός διαχωρισμός της σε εμπορική και αναπτυξιακή θα χρειαστεί χρόνο, και πως, οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς από ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας.

Σύμβουλοι και ανώτερη διεύθυνση εκτιμούν ότι η BOCY πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα που δημιουργείται διεθνώς και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση πριν την ολοκλήρωση των stress tests τον Οκτώβριο.

Με τα νέα κεφάλαια, εκτιμούν, η Τράπεζα θα μπορεί να περάσει άνετα το ακραίο σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, βάσει του οποίου πρέπει να διατηρεί κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 5,5%. Η αύξηση, σημειώνουν γνώστες του θέματος, θα μπορούσε να γίνει προδραστικά, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα επιτρέψει επίσης στην Τράπεζα να αντιμετωπίσει στα ίσια τον ανταγωνισμό από τις ελληνικές τράπεζες, που μετά τις επιτυχείς εκδόσεις κεφαλαίου, διαθέτουν πλέον κεφάλαια που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 19% - σχεδόν τα διπλάσια από την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα.

Σε αύξηση κεφαλαίου αναμένεται άλλωστε να προχωρήσει σύντομα και η Ελληνική Τράπεζα με στόχο να ενισχύσει τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια πέραν του 9,7% που είναι σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v