Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ποιο είναι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Τα μυστικά του capital plan του ομίλου της ΕΤΕ. Πώς θα καλυφθεί το 1,040 δισ. ευρώ. Πώς διαμορφώνεται το μετοχολόγιο μετά την αύξηση. Στόχος η χορήγηση νέων δανείων 3 δισ. ευρώ. Εικοσιπέντε νέα καταστήματα ανοίγει η Finansbank.

ΕΤΕ: Ποιο είναι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Νέα δεδομένα στο μετοχολόγιο της τράπεζας δημιούργησε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωσή της η εικόνα έχει ως εξής:

Το ΤΧΣ περιόρισε το ποσοστό του στο 57,2% από 84,4%, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εξωτερικού κατέχουν το 6,2%, τα νομικά και φυσικά πρόσωπα εσωτερικού το 3,6%, τα ασφαλιστικά ταμεία 0,7% ενώ η ιδιωτική τοποθέτηση σε «ειδικούς επενδυτές» (σ.σ. αυτοί που προέκυψαν από το book building) αντιστοιχεί στο 32,2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στο ενημερωτικό η διοίκηση της ΕΤΕ προτάσσει το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου που είναι ο χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις ο οποίος ανέρχεται στο 97,5%.

Η καλά εδραιωμένη θέση της τράπεζας στην αγορά της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη στήριξη της οικονομίας. Βασική παράμετρος είναι μεταξύ άλλων και η μείωση της δανειακής έκθεσης της τράπεζας στο Ευρωσύστημα (ΕΚΤ) η οποία στα τέλη του 2013 διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποπληρώσει τα δάνεια που πήρε από το Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος το 2014 για την τράπεζα είναι η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα καθώς αποκτά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αρχής γενομένης από την έκδοση ομολόγου 750 εκατ. ευρώ αλλά και εξαιτίας της αύξησης της καταθετικής βάσης. 

Οπως αναφέρεται, η πρόσφατη ΑΜΚ αλλά και η αναγνώριση κεφαλαίων 1,04 δισ. ευρώ από την ΤτΕ με βάση το capital plan που κατέθεσε η ΕΤΕ της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,350 δισ. ευρώ.

«Η ρευστότητα του ομίλου αναμένεται ότι θα δημιουργήσει μία σταθερή βάση για την υλοποίηση των στρατηγικών ανάπτυξης για την τράπεζα. Θα τις δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιεί ευκαιρίες στην αγορά διατηρώντας παράλληλα ισχυρά κριτήρια διαχείρισης κινδύνων”, αναφέρει το ενημερωτικό.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕ από τις αρχές του 2014 έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να χορηγήσει νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο ενημερωτικό αναφέρεται ότι η τράπεζα κατέχει ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και των μεγάλων έργων, υπηρεσίες που θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα.

Η τάση για το 2014 όσον αφορά την Τουρκία είναι να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ για την νοτιοανατολική Ευρώπη στόχος είναι η οριακή αύξηση των νέων δανείων λόγω της προβλεπόμενης βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών με μοναδική ίσως εξαίρεση την Κύπρο. 

Η Finansbank διαθέτει σήμερα 674 υποκαταστήματα και σχεδιάζει να ανοίξει 25 νέα έως το τέλος του 2014. Η Τουρκική θυγατρική κατέχει την 3η θέση ανάμεσα στις 5 ομοειδής τοπικές τράπεζες σε δάνεια λιανικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επισφάλειες και η μείωση κόστους

Σε ότι αφορά τις επισφάλειες στο ενημερωτικό δελτίο εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί το 2014 η μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση και κατά συνέπεια οι νέες προβλέψεις του ομίλου ενδεχομένως να είναι μικρότερες σε σχέση με το 2013. Αντίθετα στην Τουρκία η τάση είναι οι νέες προβλέψεις για τα δάνεια σε καθυστέρησης να αυξηθούν ανάλογα με την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου ενώ στην ΝΑ Ευρώπη εκτιμάται θα μειωθούν σε σχέση με το 2013.

Επίσης η διοίκηση εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους του ομίλου θα βελτιωθούν το 2014 ως αποτέλεσμα της μείωσης των του επιτοκίου χορηγήσεων της ΕΚΤ, της μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τις εκταμίευσης νέων επιχειρηματικών δανείων.

Το μέτωπο του κόστους, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η ΕΤΕ στο τέλος του 2013 θα αποφέρει σε ετήσια βάση μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 155 εκατ. ευρώ.

Το Capital Plan

To capital plan εγκρίθηκε στις 11/4 από την ΤτΕ. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει κεφαλαιακές ενέργειες που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,040 δισ. ευρώ. Περίπου το μισό ποσό προέρχεται από ενέργειες που ολοκληρώθηκαν ήδη όπως η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και το υψηλότερο από το αναμενόμενο όφελος από το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013.

Από το υπόλοιπο που μένει μέχρι το 1,040 δισ., το μισό αυτού του ποσού θα προέλθει από την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων του χρηματοοικονομικού τομέα και το υπόλοιπο μισό από τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου υψηλού κινδύνου.

Επί της ουσίας το ενημερωτικό η τράπεζα περιγράφει ότι 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την πώληση του Αστέρα και από το ετήσιο όφελος που αφήνει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, 250 εκατ. από την πώληση μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και περίπου 250 εκατ. από την μείωση, με διάφορους τρόπους, των δανείων υψηλού κινδύνου.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Αυξήσεως έχει ως ακολούθως:

Ενέργεια

Ημερομηνία

Έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

13 Μαΐου 2014

Δημοσίευση ανακοινώσεως του τρόπου και του τόπου διάθεσης του Ενημερωτικού Δελτίου στο Η.Δ.Τ.

13 Μαΐου 2014

Δημοσίευση εγκεκριμένου Ενημερωτικού (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΧΑ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας )

13 Μαΐου 2014

Δημοσίευση της ανακοίνωσης για τον τρόπο και τον τόπο διάθεσης του Ενημερωτικού Δελτίου, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 3 του Ν. 3401/2005.

14 Μαΐου 2014

Έγκριση από την Επιτροπή/ Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Nέων Μετοχών.

16 Μαΐου 2014*

Ανακοίνωση στο ΗΔΤ και στην ιστοσελίδα της Ε.Χ.Α.Ε. για την ημερομηνία διαπραγματεύσεως των Νέων Μετοχών

16 Μαΐου 2014*

Πίστωση από την ΕΛΚΑΤ των Νέων Μετοχών στους Λογαριασμούς Δικαιούχων στο ΣΑΤ

19 Μαΐου 2014*

Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών

20 Μαΐου 2014*

* Τελεί υπό την αίρεση της σύγκλησης του Δ.Σ./Επιτροπής της Ε.Χ.Α.Ε. τις ανωτέρω ημερομηνίες.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Οι Νέες Μετοχές θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση στην Αγορά Αξιών της ΕΧΑΕ. 

 

***Αναλυτικά το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v