Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τι θα κάνει με Finansbank

Οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Από πού θα έρθουν τα έσοδα κεφαλαιακής ενίσχυσης 1,04 δισ. ευρώ, όταν κριθεί σκόπιμη η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών. Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων.

ΕΤΕ: Τι θα κάνει με Finansbank

Tη διάθεση σημαντικού ποσοστού μειοψηφίας της Finansbank τα επόμενα χρόνια θα προβλέπει το επικαιροποιημένο πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, ενώ τους επόμενους μήνες η ΕΤΕ θα ολοκληρώσει την πώληση της Αστήρ Παλας, χρηματοοικονομικών θυγατρικών και θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να υποβληθεί στην DG Comp μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και την οριστικοποίηση των συζητούμενων δεσμεύσεων, μεταξύ Ελλάδας και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενημερωτικό, παρότι αναφέρει ότι κατά την ημερομηνία σύνταξής του δεν υφίσταται εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, σημειώνει πως η Εθνική προτίθεται να αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση διάθεσης σημαντικού ποσοστού μειοψηφίας στη Finansbank.

Μετά την επιτυχή άντληση των 2,5 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν τα έσοδα 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ο δείκτης EBA Core Tier I σε pro forma βάση θα ανέλθει στο 18,2%, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα διαμορφωθεί στο 11,7%, πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η αύξηση κεφαλαίου διενεργήθηκε για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος το οποίο προκύπτει μεταξύ των εγκεκριμένων από την ΤτΕ ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων ύψους 1,04 δισ. ευρώ και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών 2,18 δισ. ευρώ. Ήτοι, για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών θα διατεθεί κατ' ελάχιστον 1,143 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό της αύξησης θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της Εθνικής, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία σε ενέργειες για τη διαμόρφωση της κεφαλαιακής της βάσης εν όψει της εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση εξόφλησης των προνομιούχων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ταυτόχρονα η Εθνική ενισχύει τη μετοχική της βάση αποκτώντας το δεύτερο υψηλότερο free float μετά τη Eurobank, και βελτιώνει την πρόσβασή της στις αγορές για άντληση ρευστότητας με καλύτερους όρους και θα είναι σε θέση να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από ποιες πωλήσεις non core assets θα έρθουν έσοδα 1,04 δισ.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 11 Απριλίου προβλέπει έσοδα 1,04 δισ. ευρώ.

Περίπου τα μισά από αυτά θα έρθουν από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

Από τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ενέργειες περίπου το μισό αφορά την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων του χρηματοοικονομικού τομέα (NBGI Private Equity, Asset Management) και το υπόλοιπο μισό τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου υψηλού κινδύνου.

Για την ολοκλήρωση της πώλησης της Αστήρ Παλάς εκκρεμεί η έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου με πίστωση των μετοχών της αμέσως προηγούμενη.

* Το ενημερωτικό της Εθνικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v