Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη MPB και... ”ετυμηγορία” από Πειραιώς!

Θέμα δημιουργεί ανακοίνωση της Πειραιώς που αναφέρει με απόλυτη σιγουριά, ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ”δεν θίγει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι πρώτη η Πειραιώς κατέθεσε την πρόταση της”! Λίγη ώρα πριν, το δικαστήριο αυτό έκρινε ότι η ΕΚ της Κύπρου είναι αναρμόδια για θέματα δημοσίων προσφορών, ακυρώνοντας το πρόστιμο στην MPB και επιστρέφοντας την ουσία όλης της υπόθεσης, στο ΧΑΚ. Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Νίκη MPB και... ”ετυμηγορία” από Πειραιώς!
* Δείτε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου



Θέμα εμφανίζεται να δημιουργεί επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρει με απόλυτη σιγουριά, ότι η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου, ”δεν θίγει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι πρώτη δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε τη δημόσια πρόταση της για την εξαγορά της Marfin Popular Bank”.

Απορίας άξιον, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καν αναφορά έστω σε κάποια γνωμάτευση νομικών της συμβούλων.

To ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν αποδειχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ότι η ανακοίνωση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τα τεκταινόμενα, καθώς όλα δείχνουν ότι η λήψη των αποφάσεων επιστρέφει στα χέρια του ΧΑΚ.

Το ζήτημα καταφανώς αφορά δεκάδες χιλιάδες επενδυτών που κατέχουν τις εμπλεκόμενες τραπεζικές μετοχές, ιδίως στη περίπτωση που δεν εξελιχθούν τα πράγματα ακριβώς όπως τα περιγράφει η ανακοίνωση της Πειραιώς, ενώ ερώτημα είναι τι θέση λαμβάνουν επ’ αυτού οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αυτή την ώρα συνεδριάζει με διευρυμένο νομικό επιτελείο η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενω έντονες είναι και οι διαβουλεύσεις στις χρηματιστηριακές αρχές της Κύπρου.

Όπως ανέφερε και νωρίτερα το euro2day.gr, το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση του έκρινε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου είναι αναρμόδια στα θέματα στα οποία αναφέρονταν οι ανακοινώσεις της σχετικά με α) τον καθορισμό ”προτεραιότητας” ανάμεσα στις προσφορές, β) την επιβολή προστίμου στην MPB, που ως αιτία είχε τον χαρακτηρισμό των προσφορών της ως ”αμυντικών κινήσεων” και γ) το επί της ουσίας μπλοκάρισμα των προσφορών της MPB σε Κύπρου και Πειραιώς.

Η ίδια άλλωστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσπευσε από προχθές να χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως ”αναρμόδιο”, υποστηρίζοντας ότι δεν ”αποφάσισε” αλλά... ”συνέστησε” με την ανακοίνωση της στην MPB, να ανακαλέσει την κατάθεση προσφορών.

Αποκλειστική εξουσία να αποφανθεί για τα θέματα των δημοσίων προσφορών, έκρινε το δικαστήριο, έχει το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, κι έτσι ανέστειλε την εφαρμογή όλων των κινήσεων στις οποίες είχε προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Tούτο είναι σαφές και από το ίδιο το κείμενο της απόφασης, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι ”αποκλειστική αρμοδιότητα για την εφαρμογή του κανονισμού 21(α) έχει το ΧΑΚ, όπως προκύπτει απ’ όλη τη δομή των προνοιών που διέπουν το θέμα της Δημόσιας Πρότασης”.

Ο κανονισμός 21(α) έχει τίτλο ”Περιορισμός των εξουσιών του διοικητικού συμβουλίου της σκοπευόμενης εταιρίας, διαρκούσης της προθεσμίας προς αποδοχή”.

Ακόμη, από την απόφαση είναι σαφές ότι θα εξεταστεί παλι από την αρχή, αυτή τη φορά όμως από το ΧΑΚ και μόνον, το θέμα του ποιός προηγείται, κι αν απαιτείται κάποιος να προηγείται, (επί του οποίου γνωμάτευσε και πάλι η ΕΚ με τότε ανακοίνωση της, δίνοντας το προβάδισμα στην Πειραιώς).

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο δεν συζήτησε, παρά το σχετικό αίτημα της αιτήτριας (MPB), για τη νομιμότητα της απόφασης της ΕΚ σε συνάρτηση με τον κανονισμό 9.

Ο κανονισμός αυτός αφορά την ”Διαδικασία προηγούμενη της δημοσίευσης του εγγράφου της δημόσιας πρότασης” και περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο προτείνων έναντι των αρχών και της εταιρίας στόχου.

Σχετίζεται δε με την κρίση που ενδεχομένως θα γίνει σε θέματα προτεραιότητας μεταξύ των προσφορών Πειραιώς για MPB και ΜΡΒ για Κύπρου.

Κάτι τέτοιο όμως (σ.σ. η εξέταση αυτού του αιτήματος) αναφέρει η δικαστική απόφαση, θα ήταν ανάρμοστο αλλά δεν θα ήταν και σοφό αφού, οι διαπιστώσεις που είναι σχετικές, θα πρέπει να γίνουν απο το ΧΑΚ.

Κατά συνέπεια, η υπόθεση εμφανίζεται να ξαναγυρνά στην αφετηρία της, με την αρμοδιότητα να βρίσκεται στα χέρια του ΧΑΚ.

Υπενθυμίζεται ότι εξ αρχής οι νομικές υπηρεσίες του ΧΑΚ είχαν αποφανθεί ότι ”οι απλές ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορούν να δεσμεύουν τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών”.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, με δηλώσεις του στο euro2day.gr και σε άλλα μέσα είχε τονίσει αυτή τη θέση και έσπευσε, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αντίθετη τοποθέτηση, να δηλώσει ότι το ΧΑΚ εμμένει στην άποψη του και θα δεχτεί προσφορές, από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, από την πλευρά της η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δηλώσει (14/01/2007) ότι ”δεν θα προχωρήσει στην εξέταση της δημόσιας πρότασης της Marfin Popular Bank Ltd για την απόκτηση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, μέχρις ότου λάβει την απόφαση των αρμόδιων Κυπριακών Χρηματιστηριακών Αρχών σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής της εν λόγω δημόσιας πρότασης”.

--- Πως σχολιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι προχωρά κανονικά στη διαδικασία της δημόσιας πρότασής της, με βάση και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου, το οποίο δεν θίγει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι πρώτη δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε τη δημόσια πρότασή της για την εξαγορά της Marfin Popular Bank.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά μόνο το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Marfin Popular Bank και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι αρμόδιο να κρίνει αν θα της επιβάλει εκ νέου κυρώσεις.

--- Τι λέει η Τράπεζα Κύπρου

Με ψυχραιμία αντιμετώπισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως εκτιμούσαν, μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ”η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και, νομικά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν τελικώς η δημόσια πρόταση της Marfin ισχύει ή όχι”.

* Δείτε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v