Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Κυπριακού Δικαστηρίου, ενώ η ανακοίνωση της απόφασης έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 16:00.

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Κυπριακού Δικαστηρίου, ενώ η ανακοίνωση της απόφασης έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 16:00.

Στο ουσιαστικό θέμα, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες, το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει αρμοδιότητα σε τέτοια θέματα Δημοσίων Προτάσεων, άποψη την οποία άλλωστε πρόβαλε και η ίδια η Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας με το δισέλιδο υπόμνημά της… ”σύσταση” τα όσα ανέφερε η ανακοίνωσή της για ανάκληση των προσφορών της MPB.

Ωστόσο, ενώπιον του δικαστηρίου υπάρχει και ένα δευτερεύον θέμα, άνευ ιδιαίτερης πρακτικής σημασίας, για το αν ήταν ορθή η επιβολή του προστίμου των 10.000 κυπριακών λιρών, που υπεβλήθη στην MPB με την ίδια ανακοίνωση.

Στο συγκεκριμένο θέμα η Ε.Κ. όχι μόνο επιμένει ότι το πρόστιμο είναι νομότυπο αλλά υπήρξε και νέα προσπάθεια παρέμβασης από τους δικηγόρους της Πειραιώς και της Κύπρου, συνεχίζοντας το ”ενιαίο μέτωπο” που εμφανίζουν με την Ε.Κ.

[Στη ΦΩΤΟ οι δικηγόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας Κύπρου και της Πειραιώς σε αγαστή… υπερασπιστική συνεργασία.]

Όταν δε το δικαστήριο τους είπε ότι δεν μπορούν να παρέμβουν διότι δεν είναι διάδικοι, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως ”να ακουστούν”, γεγονός που αποδέχτηκε ο πρόεδρος, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.

Επί της ουσίας, εφόσον η Ε.Κ. δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα Δημοσίων Προσφορών, ανέφεραν οι δικηγόροι της Marfin, δεν έπρεπε να υποβάλουν πρόστιμο χωρίς να έχουν προηγουμένως εισήγηση του καθ’ ύλην αρμοδίου, δηλαδή του ΧΑΚ, για το αν έχει υπάρξει παραβίαση του νόμου

Εντούτοις, με αφορμή το θέμα αυτό, οι δικηγόροι της Επιτροπής ζήτησαν και πήραν αναβολή έως σήμερα το πρωί, κίνηση που ερμηνεύεται και ως κίνηση ”τακτικής” προκειμένου να καθυστερήσει η έκδοση της επίσημης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το μείζον θέμα των Δημοσίων Προτάσεων της MPB.

Έστω και σήμερα, πάντως, η απόφαση θα εκδοθεί επίσημα και πλέον η υπόθεση των δημοσίων προσφορών συνολικά ξαναγυρνά στα χέρια του ΧΑΚ, το οποίο εξαρχής είχε δηλώσει τότε ότι δεν θεωρεί την απλή υποβολή ανακοίνωσης προθέσεων δεσμευτική για τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών.

Σημειωτέον δε ότι ο πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Άκης Κλεάνθους συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μαρτύρων που έχει εξαρχής υποβάλει η MPB προκειμένου να πιστοποιήσει ότι οι προθέσεις της για την υποβολή προσφορών προς Πειραιώς και Kύπρου έχουν προηγηθεί και άρα δεν συνιστούν αμυντική κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v