Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Εθνικής

Έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Αυξάνεται η υπερκάλυψη. Ποια ξένα funds «μπαίνουν» στην ΕΤΕ. Συμμετοχή και από υφιστάμενους μετόχους. Στην τιμή διάθεσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Την Πέμπτη κλείνει το βιβλίο προσφορών.

Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Εθνικής
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ καλύφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr από εχθές κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο τυπικά κλείνει αύριο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφορά από τους επενδυτές είναι σημαντική και ώρα με την ώρα αυξάνεται ο βαθμός υπερκάλυψης.

Σε ό,τι αφορά την τιμή στην οποία θα ασκηθούν τα δικαιώματα, στελέχη του ομίλου της Εθνικής υπογραμμίζουν ότι «εφόσον η διαδικασία της αύξησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και συνεχίζονται οι προσφορές από τους ξένους επενδυτές είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ύψος της τιμής το οποίο θα προκύψει μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών».

Οι πληροφορίες ωστόσο του euro2day.gr αναφέρουν ότι το εύρος της τιμής που έχουν ορίσει οι ξένοι σύμβουλοι της Εθνικής κυμαίνεται από 2,25 έως 2,50 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ξένων επενδυτών, πηγές που συμμετέχουν στη διαδικασία επισημαίνουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προσελκύει κατά κύριο λόγο αμερικανικά κεφάλαια και σε επίπεδο μακροπρόθεσμων επενδυτών κεφάλαια από την Ευρώπη και την Ασία.

Στα αμερικανικά κεφάλαια περιλαμβάνονται το fund Baupost, το York Capital, το fund Paulson, ο μεγαλοεπενδυτής George Soros κ.ά. Από την Ευρώπη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταδεικνύουν κεφάλαια γαλλικής προέλευσης, γεγονός που διαπίστωσαν τα στελέχη της Εθνικής κατά τη διάρκεια του roadshow που πραγματοποίησαν στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Στην αύξηση όμως συμμετέχουν και παλαιοί μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι τη στήριξαν στην επίτευξη του στόχου κάλυψης του 10% της τότε ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια, όπως η οικογένεια Λάτση, ο κροίσος ομογενής Α. Μυστακίδης αλλά και αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές.

Ενίσχυση

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο capital plan που έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται ότι θα αντλήσει έσοδα ύψους 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα καλύψουν ισόποσο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών 2,18 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος βασιζόμενη στα ευρήματα της διαγνωστικής μελέτης της BalckRock.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι αφού τελειώσει και τυπικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εστιάσουν την προσοχή τους στα πανευρωπαϊκά stress tests τα οποία θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το φθινόπωρο και παράλληλα θα τρέξουν τη στρατηγική του ομίλου για την ενίσχυση της οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει κυρίως τη χρηματοδότηση υγειών ελληνικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v