Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Π. Αθανασόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της ΔΕΗ

Ο Π. Αθανασόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος της Toyota Motor Europe και επί πολλά έτη ”επιχειρηματίας της χρονιάς”, αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Ο Π. Αθανασόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της ΔΕΗ
Ο Π. Αθανασόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος της Toyota Motor Europe και επί πολλά έτη ”επιχειρηματίας της χρονιάς”, αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ θα συναντηθεί στις 14:00 ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι ο κ. Αθανσόπουλος είναι ίσως ο πιο σπουδαίος Έλληνας μάνατζερ αυτή τη στιγμή, εξαίροντας την αξιοπιστία αλλά και την εμπειρία του.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιλογή Αθανασόπουλου ήταν κοινή των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, και υπήρχε συμφωνία ότι αυτός θα ήταν το πρόσωπο που θα προσέγγιζε πρώτα το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε: ”Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο και του πρότεινα να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., ύστερα και από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο κ. Αθανασόπουλος, διακεκριμένος Ακαδημαϊκός, με σημαντική και πετυχημένη διαδρομή στη διοίκηση μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδέχτηκε την πρόταση αυτή”.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της πλειοψηφίας για την εκλογή του, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρίας, ενώ ο κ. Αθανασόπουλος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, αμέσως μετά την έκφραση γνώμης από την επιτροπή των ΔΕΚΟ της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 49Α του κανονισμού της.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ο κ. Κώστας Κυριακόπουλος, ο οποίος ασκούσε προσωρινά τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, θα αξιοποιηθεί σε άλλη υψηλής σημασίας κυβερνητική θέση, συνεχίζοντας την προσφορά του στον δημόσιο βίο της χώρας.

Τέλος, επισήμανε ότι ο κ. Κυριακόπουλος τίμησε με τις γνώσεις, την εμπειρία και το ήθος του τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΗ και η συμβολή του στους νέους προσανατολισμούς της εταιρίας, στην κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού προγράμματος 2006-2010 και στο άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στις 30/6/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Institute of Technology του Illinois, όπου απέκτησε Bachelor of Science στη Βιομηχανική Παραγωγή, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Διαθέτει μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.



Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου διετέλεσε και πρύτανης. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το 1986 διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού αντιπροέδρου. Από το 1989 έως το 2000 ήταν πρόεδρος και CEO της εταιρίας ενώ έως τον Ιούλιο του 2006, οπότε και απεσύρθη από την ενεργό δράση, είχε ανελιχθεί σε managing officer της Toyota Motor Corporation και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe, ενώ διατηρεί τη θέση του senior executive advisor της Toyota Motor Europe.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v