ΧΑΛΚΟΡ: Ανεβάζει τον πήχη για το 2014

Στη στρατηγική του ομίλου της Χαλκόρ αναφέρθηκε ο Π. Σαπουντζής στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΕΛΚΑ εκτίμησε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας θα είναι βελτιωμένα φέτος.

ΧΑΛΚΟΡ: Ανεβάζει τον πήχη για το 2014

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένει για φέτος η διοίκηση του ομίλου ΧΑΛΚΟΡ, κι ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης Περικλής Σαπουντζής δήλωσε κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών:

«Αισιοδοξούμε πως φέτος θα ξεπεράσουμε τους περυσινούς όγκους πωλήσεων λόγω και της αναιμικής ανάπτυξης που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ βλέπουμε και βελτίωση στο επίπεδο των τιμών. Αν δεν έχουμε κάποια δραματική εξέλιξη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα από τα περυσινά».

Ο κ. Σαπουντζής επίσης αναφέρθηκε και στη στρατηγική του ομίλου που θέλει η ΧΑΛΚΟΡ να μην είναι μόνο ένας απλός προμηθευτής προϊόντων, αλλά «πάροχος λύσεων» (solution provider), είτε μέσα από την παραγωγή έργων με το κλειδί στο χέρι, είτε μέσα από την παραγωγή ολοκληρωμένων βιομηχανικών συστημάτων, τα οποία καθιστούν τις σχέσεις με τους πελάτες μακροπρόθεσμες και τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα.

Συνολικότερα, η ΧΑΛΚΟΡ κάνει εδώ και χρόνια στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, μειώνοντας την εξάρτησή της τόσο από τον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και από την ελληνική οικονομία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαπουντζής αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και ειδικότερα στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας πως «αν προκύψει και κάποια σημαντική μείωση και στην ηλεκτρική ενέργεια, τότε θα πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργειακού κόστους».

Υψηλές προσδοκίες για τα υποβρύχια καλώδια

«Το 2013 για τα Ελληνικά Καλώδια ήταν μια μεταβατική χρονιά, όπου ολοκληρώθηκε η επένδυση στη θυγατρική Fulgor και από το β' εξάμηνο του 2014 θα είμαστε σε θέση να διεκδικούμε έργα υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτά δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Αλέξιος Αλεξίου, συμπληρώνοντας: «Επικεντρωνόμαστε πλέον στα καλώδια υψηλής προστιθέμενης αξίας και ιδίως σε αυτά που θα εξυπηρετήσουν τα ευρωπαϊκά utilities. Πέραν αυτού, δίνουμε έμφαση στην προϊοντική, στην πελατειακή και στη γεωγραφική διασπορά, προκειμένου να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από την ελληνική αγορά, αλλά και για να περιορίσουμε τις διακυμάνσεις από την ευρωπαϊκή ζήτηση». Γενικότερα, η Ελληνικά Καλώδια κοιτάζει να επεκταθεί περαιτέρω τόσο στην αγορά των ΗΠΑ, όσο και στην Αφρική.

Σε επίπεδο κόστους η εισηγμένη αναμένει μειώσεις στο μέτωπο της ενέργειας και προσδοκά περικοπές στο ύψος των επιτοκίων, ενώ από το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη από την επένδυση στα υποβρύχια καλώδια.

«Εκτός από το συμβόλαιο που ήδη έχουμε υπογράψει, διαπραγματευόμαστε και την ανάληψη νέων έργων και πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να κληθούμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τη νέα αυτή μονάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου, ο οποίος τόνισε και το μεσομακροπρόθεσμο ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο κλάδος των καλωδίων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ: «Οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα γίνουν είτε σε μία διετία, είτε σε μία πενταετία γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη δικτύων και εμείς προετοιμαζόμαστε για να διεκδικήσουμε έργα που μέχρι σήμερα διεκδικεί μικρός μόνο αριθμός ξένων εταιριών. Η αγορά των ΗΠΑ έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης».

Για το 2014 ο κ. Αλεξίου προέβλεψε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι βελτιωμένα, τονίζοντας πως το μέλλον των Ελληνικών Καλωδίων είναι σταθερό και εξασφαλισμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v