ΕΛΒΑΛ: «Στο τραπέζι» η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα

Η εταιρία εξετάζει τη νέα επένδυση εδώ και δύο έτη. Κρίσιμοι παράγοντες είναι η δρομολογούμενη μείωση του ενεργειακού κόστους (σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα) και οι προσδοκίες για υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

ΕΛΒΑΛ: «Στο τραπέζι» η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα

«Σύντομα θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το αν θα προχωρήσουμε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσουμε δραστικά την παραγωγική μας δυναμικότητα στην Ελλάδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΒΑΛ Ιωάννης Κυριακόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Οι μονάδες της ΕΛΒΑΛ δουλεύουν σήμερα 365 ημέρες τον χρόνο σε τέσσερις βάρδιες εξαντλώντας την τελευταία διετία την υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα των 331.000 χιλιάδων τόνων, με το 85% των πωλήσεων να γίνεται εκτός Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση επένδυσης στα Οινόφυτα, προστίθεται σταδιακά μία επιπλέον δυναμικότητα 20-25 χιλιάδων τόνων, ενώ παράλληλα ανοδικά στην παραγωγική δυναμικότητα θα επιδράσει και το επενδυτικό πρόγραμμα στη θυγατρική του Ηνωμένου Βασιλείου (φύλλα λιθογραφίας) με στόχο έως το 2018 το μερίδιο αγοράς στη συγκεκριμένη παγκόσμια αγορά να αυξηθεί από το 13% στο 26%.

Αν σ' αυτές τις δύο κινήσεις προστεθεί και ο σταδιακός αναπροσανατολισμός της παραγωγής της θυγατρικής ΕΤΕΜ προς προϊόντα βιομηχανικού προφίλ (πελάτες οι μεγάλοι ξένοι παραγωγοί αυτοκινήτων), τότε η κίνηση αυτή συμπληρώνει το αναπτυξιακό τρίπτυχο της ΕΛΒΑΛ τα επόμενα χρόνια.

Και όλα αυτά, όταν η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων αλουμινίου επανέλαβε πέρυσι και πάλι το ιστορικό ρεκόρ του 2007 (4,8 εκατομμύρια τόνοι) και φέτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,2%.

Η μεγάλη όμως διαφορά για την ΕΛΒΑΛ θα προέλθει τελικά από το αν αποφασιστεί να προχωρήσει η νέα μεγάλη επένδυση, η οποία θα αυξήσει περίπου 30%-40% τη συνολική παραγωγική δυναμικότητά της.

Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα εξετάζεται εδώ και χρόνια, ωστόσο οι παράγοντες που έκαναν φέτος τη διοίκηση της ΕΛΒΑΛ να το εξετάζει με θέρμη είναι η δρομολογούμενη μείωση του ενεργειακού κόστους (σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα) και οι προσδοκίες για υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της εταιρίας αναμένει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2013 όχι μόνο γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ανακάμπτει (οι πρώτοι μήνες του 2014 εξελίσσονται αρκετά καλά) αλλά και γιατί τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί αρνητικά από μια σειρά μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (π.χ. λογιστική απομείωση αποθεμάτων λόγω πτώσης της τιμής του αλουμινίου, αυξημένη αναβαλλόμενη φορολογία, πρόβλεψη για φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών, απομείωση της επένδυσης της ΕΤΕΜ στη Λιβύη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v