Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια funds μπαίνουν στην αύξηση της Εθνικής

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των roadshows, ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών. Ποιοι ξένοι θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Η στάση των υφιστάμενων μεγαλομετόχων. Ποιο είναι το εύρος για την τιμή διάθεσης.

Ποια funds μπαίνουν στην αύξηση της Εθνικής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρω της Εθνικής Τράπεζας καθώς αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών (book bulding).

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, είναι ιδιαίτερα ισχυρό όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη αλλά και -κυρίως- στη Βοστώνη. Τα roadshows στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, ενώ σήμερα το κλιμάκιο της Εθνικής θα βρεθεί στο Παρίσι. Αύριο θα επιστρέψει στην αρχική βάση, το Λονδίνο.

Πέραν των νέων μετόχων, τη δέσμευσή τους ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου έχουν αναλάβει και παλαιοί μέτοχοι της ΕΤΕ. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι μεταξύ των παλαιών μετόχων, που θα μπουν στην αύξηση κεφαλαίου, είναι ο κροίσος Αριστοτέλης Μυστακίδης, η οικογένεια Λάτση και μία πλειάδα εφοπλιστών, οι οποίοι στήριξαν το δύσκολο εγχείρημα της Εθνικής να καλύψει το καλοκαίρι του 2013 το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, γεγονός που αποτελούσε προϋπόθεση για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος της ΕΤΕ δεν αναμένεται να προχωρήσει στη διάθεση μετοχών με δημόσια πρόταση στην ελληνική αγορά.

Οι νέοι... μέτοχοι

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της Εθνικής έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας κλείσει συμφωνία με μία σειρά hedge funds, private equities funds αλλά και με long term επενδυτές. "Τα περισσότερα funds που μπήκαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και στην αύξηση της Εθνικής", αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις.

Οι πληροφορίες λοιπόν σημειώνουν ότι στους νέους μετόχους της Εθνικής θα συγκαταλέγονται η York Capital, το Baupost, η Paulson&Co, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους και τους θεσμικούς ξένους επενδυτές, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει συνταξιοδοτικά ταμεία από τη Σιγκαπούρη και την Ευρώπη.

Το εύρος της τιμής

Μολονότι οι εμπλεκόμενοι στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ύψος αλλά και το εύρος της τιμής στην οποία θα ασκηθούν τα δικαιώματα, πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως το ελάχιστο όριο της σχέσης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,18 και η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί από 2,25 έως 2,60 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι την επομένη της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου, στις 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v