Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σημεία και τέρατα” με την Ε.Κ. στην Κύπρο (3)

Ανοίγει ολοένα και περισσότερο ο ασκός του Αιόλου για την αξιοπιστία της κυπριακής Ε.Κ. καθώς η απόφαση με την οποία μπλοκάρισε τις προσφορές της MPB και της επέβαλε πρόστιμο, χαρακτηρίζεται πλέον από στελέχη της ως... ”παρότρυνση” (!) εν όψει της αυριανής συνέχειας στην εκδίκαση της προσφυγής της Marfin στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θέμα και η κοινή εμφάνιση δικηγόρων της Ε.Κ., της Πειραιώς και της Κύπρου, την οποία όμως απέκλεισε το δικαστήριο.

”Σημεία και τέρατα” με την Ε.Κ. στην Κύπρο (3)
Tον ”ασκό του Αιόλου” για την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου φαίνεται ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια εύρεσης υπερασπιστικής γραμμής απέναντι στα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και στη γενικότερη προσβολή της πρόσφατης απόφασής της από την πλευρά της Marfin Popular Bank στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Πληροφορίες από το εσωτερικό της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις οποίες επικαλείται και το κυπριακό site Stockwatch, αναφέρουν ότι ζήτησε αναβολή έως αύριο στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να τοποθετηθεί ισχυριζόμενη ότι η ανακοίνωσή της που ”μπλόκαρε” τις δημόσιες προσφορές της MPB και της επέβαλε πρόστιμο, δεν συνιστά ”απόφαση”, αλλά ... ”παρότρυνση”!

Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακολουθήσει τη γραμμή υπεράσπισης της ”παρότρυνσης”, (κάτι το οποίο σύμφωνα με βραδινές πληροφορίες που διέρρευσαν ημι-επίσημα στον κυπριακό Τύπο απο στελέχη της, είναι πλέον σχεδόν δεδομένο), τότε είναι προφανές ότι δημιουργείται τεράστιο θέμα, καθώς:

Η ”παρότρυνση” αυτή εμπόδισε την κατάθεση προσφορών από την πλευρά της MPB τόσο στην Κύπρο (για την τράπεζα Κύπρου) όσο και στην Αθήνα (για την τράπεζα Πειραιώς) καθώς η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εξετάσει την προσφορά της Marfin για την Πειραιώς, έως ότου αποφανθούν οι κυπριακές χρηματιστηριακές αρχές.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΧΑΚ (που αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αρμόδιο για την παραλαβή των Δημοσίων Προσφορών, ενώ έγκριση της Ε.Κ. χρειάζεται σε δεύτερο στάδιο και μόνον όταν ως τίμημα προσφέρονται μετοχές) είχε πάρει εξ αρχής θέση ότι ”η απλή ανακοίνωση προθέσεων για δημόσια προσφορά δεν μπορεί να δεσμεύει εισηγμένες εταιρίες”.

Ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας του θέματος ζητήθηκε και η γνωμάτευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ”προκειμένου να υπάρχει ενότητα θέσης των αρχών” όπως ανέφερε τότε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΧΑΚ στο euro2day.gr

Εν τόύτοις, η κατάληξη ήταν τελικά να μπλοκάρει η ΕΚ τις δημόσιες προσφορές της Marfin, οδηγώντας έτσι σε πλήρη διάσταση απόψεων και θέσεων τις κυπριακές χρηματιστηριακές αρχές, με το ΧΑΚ να δηλώνει- ακόμη και κατόπιν της απόφασης της ΕΚ- ότι εμμένει στη νομική του άποψη!

Στις τελευταίες εξελίξεις, που όπως σημειώνουν παρατηρητές φαίνεται να οδηγεί ακόμη και σε θέματα παραιτήσεων από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, έρχονται να προστεθούν τα όσα συνέβησαν το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Γεγονότα που αφήνουν την αίσθηση ότι έχει δημιουργηθεί ”συμπαράταξη” μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και των τραπεζών της Πειραιώς και της Κύπρου, με κοινό μέτωπο εναντίον της Marfin Popular Bank, καθώς η τελευταία εκδίκαζε ασφαλιστικά μέτρα για την απόφαση της Ε.Κ. να μπλοκάρει τις προσφορές της.

Έκπληκτοι οι εκπρόσωποι της ΜΡΒ είδαν να εμφανίζονται στην αίθουσα, μαζί με τους δικηγόρους της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δικηγόροι των τραπεζών Πειραιώς και Κύπρου, έχοντας μάλιστα ως μη όφειλαν, πλήρη γνώση των εγγράφων της υπόθεσης, η οποία διεξάγεται με αντιδίκους αποκλειστικά την MPB και την κυπριακή Ε.Κ.

Οι εκπρόσωποι και των τριών πλευρών άρχισαν να συσκέπτονται κάτω από τα ”φλας” του Τύπου, ωστόσο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέκλεισε τους δικηγόρους των δύο τραπεζών από τη δικαστική διαδικασία.

Κατόπιν αυτού οι δικηγόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ζήτησαν και πήραν αναβολή για αύριο, με την αιτιολογία ότι δεν έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. προκειμένου να καθορίσει την υπερασπιστική του γραμμή, παρ’ όλο που είχαν ειδοποιηθεί επίσημα από χθες το πρωί!

Σημειώνεται ότι η ΜΡΒ έχει προσβάλει, όπως δικαιούται, την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία ουσιαστικά απορρίφθηκαν ως μη υπάρχουσες οι δημόσιες προσφορές της για την Κύπρου και για την Πειραιώς, με το σκεπτικό ότι αποτελούσαν ”αμυντική κίνηση”. Κι αυτό καθώς η Ε.Κ. δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα.

Ταυτόχρονα κατατέθηκε από την πλευρά της MPB αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να ανασταλεί η απόφαση αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί της οποίας, κατόπιν των ανωτέρω, θα αποφανθεί αύριο το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι και με σημερινή του δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστοδούλου επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της MPB πριν υπάρξει κάποια ενημέρωσή του από τον κ. Σάλλα.

Για λόγους διευκόλυνσης του αναγνώστη παραθέτουμε αυτούσια την επίμαχη ανακοίνωση της κυπριακής Ε.Κ., που τώρα εξετάζεται απο την ίδια την Ε.Κ., άν αποτελεί ”απόφαση” ή ”παρότρυνση”

-- Η ανακοίνωση της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς στις 16 Ιανουαρίου 2007

Το συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του ημερομηνίας 13/1/2007, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη συνεδρία του, ημερομηνίας 16/1/2007, αποφάσισε ότι η εταιρία Marfin Popular Bank Public Co Ltd. με τις ενέργειές της, ήτοι τις ανακοινώσεις για την υποβολή δημόσιων προτάσεων προς τους μετόχους των εταιριών Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενήργησε κατά παράβαση του κανονισμού 21(1) των Κανονισμών περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς εξαγορά ή αγορά τίτλων και συγχώνευση εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο), ο οποίος αναφέρει ότι:

”Από της ανακοινώσεως της δημόσιας πρότασης κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό 9(1) μέχρι και της ανακοινώσεως του αποτελέσματος της δημόσιας πρότασης, το διοικητικό συμβούλιο της σκοπευόμενης εταιρίας οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που κατατείνει στη ματαίωση ή την παρακώλυση της πρότασης”.

Συνεπώς, και αφού η Επιτροπή έλαβε υπόψιν τις παραστάσεις της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. και το γεγονός ότι οι ενέργειές της δεν κρίθηκαν κακόπιστες, αποφάσισε την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους £10.000 προς την εν λόγω εταιρία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε όπως καλέσει την εταιρία Marfin Popular Bank Public Co Ltd. να σταματήσει αμέσως τις οποιεσδήποτε ενέργειές της προς υλοποίηση των ως άνω δημόσιων προτάσεων και τις ανακαλέσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v