Γ.Ε. Δημητρίου: Οφέλη από το ψαλίδι στα επιτόκια

Ανάκαμψη στην αγορά ηλεκτρικών ειδών βλέπει ο επικεφαλής της εισηγμένης. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την μετατροπή των δανείων σε μακροπρόθεσμα.

Γ.Ε. Δημητρίου: Οφέλη από το ψαλίδι στα επιτόκια

«Η εταιρεία είναι ενήμερη προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς όλους και φέτος έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τα επιτόκια κατά 32%-35%, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής μας».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γεώργιος Δημητρίου, συμπληρώνοντας πως γίνονται συζητήσεις με στόχο τη μετατροπή μέρος των δανειακών υποχρεώσεων από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως πέρυσι ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για την εταιρεία του, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μερίδια αγοράς και αυτό γιατί κλιματιστικά και θερμαντικές συσκευές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στο θετικό EBITDA των 5,39 εκατ. ευρώ, που ωστόσο υπερκαλύφθηκε ελαφρά από χρεωστικά έξοδα κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ. «Η αργοπορία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σχεδόν για το σύνολο της χρήσης με πολύ υψηλά επιτόκια, που όμως σταδιακά έχουν υποχωρήσει σημαντικά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών, ο κ. Δημητρίου τόνιζε πως η ζήτηση κατά τους πρώτους μήνες του 2014 είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο:

α) στο α’ τρίμηνο τα αποτελέσματα της εισηγμένης δεν θα είναι απόλυτα συγκρίσιμα σε σχέση με τα περυσινά (πέρυσι τζίρος του Μαΐου-Ιουνίου είχε μεταφερθεί στο πρώτο τρίμηνο)

β) οι φετινές πωλήσεις της εταιρείας θα επηρεαστούν από τις καιρικές συνθήκες, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής αγοράζει μόνο προϊόντα που έχει ανάγκη.

Ο κ. Δημητρίου τέλος αναφέρθηκε στις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά των κλιματιστικών, καθώς από τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η υποχρεωτική αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αντικαταστάσεις κλιματιστικών προ τριετίας αποτελούσαν περίπου το 7% των συνολικών πωλήσεων, πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε γύρω στο 17% και μετά το 2017 θα αρχίσει να γίνεται πολύ μεγάλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v