Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Ισχυρή ανάκαμψη για τα εμπορικά κέντρα!

Με ρυθμό 8% αυξάνονται τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2014 στα εμπορικά κέντρα της επιχείρησης. Σε υψηλά επίπεδα η πληρότητα. Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου. Οι εκτιμήσεις για την κτηματαγορά.

Lamda: Ισχυρή ανάκαμψη για τα εμπορικά κέντρα!

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η διοίκηση της Lamda Development κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, για την πορεία ανάκαμψης που έχει αρχίσει να παρατηρείται στα τρία εμπορικά της κέντρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Αυτή η ανάκαμψη μάλιστα, συνεχίστηκε με ακόμη πιο ισχυρούς ρυθμούς κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Βασίλειος Μπαλούμης ανέφερε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (The Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1,5% και ο τζίρος των καταστημάτων κατά 6,1%.

Ακόμη πιο ισχυρή άνοδος όμως παρουσιάζεται φέτος, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% (στο +3% η επισκεψιμότητα) και ιδιαίτερα ο Μάρτιος έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 15%!

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αλέξανδρο Κοκκίδη, διευθυντή χρηματοοικονομικών και επενδυτικών σχέσεων και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων, «η παρατηρούμενη βελτίωση είναι ενθαρρυντική και πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί. Οφείλεται στη βελτίωση της ψυχολογίας και κυρίως στη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς προς όφελος των εμπορικών κέντρων».

Η διοίκηση της Lamda Development παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την υπεραπόδοση των καταστημάτων των εμπορικών της κέντρων κατά την περίοδο της κρίσης, μεταξύ των οποίων:

• Το ποσοστό πληρότητας που από 99% το 2008 υποχώρησε στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda στο 97% το 2013, όταν εκτιμάται πως στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής το ίδιο ποσοστό από το 95% το 2008 κατρακύλησε πέρυσι στο 75%, αφού προηγουμένως το 2012 είχε πέσει και ακόμη χαμηλότερα (70%).

• Οι λιανικές πωλήσεις των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων της Lamda ήταν ελαφρά μονοψήφιες από το 2008 έως το 2013, όταν κατά μέσο όρο στα καταστήματα της Ελλάδας το ποσοστό πτώσης υπερέβη το 60%!

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία της αγοράς ακινήτων, ο κ. Κοκκίδης εκτίμησε πως «πρέπει να βρισκόμαστε κάπου στον πάτο, με βάση το ενδιαφέρον των ξένων που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το σενάριο περαιτέρω πτώσης στις τιμές των μη εξοχικών κατοικιών, που αγοράζονται κυρίως από Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά τα νέα επενδυτικά σχέδια της Lamda Development (ιδίως μετά την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, όπου ο βασικός μέτοχος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να καλύψει τη συμμετοχή του και τα οποίο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης):

• Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση του κτιρίου του IBC (θα ξεκινήσει σύντομα).

• Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η δημιουργία εμπορικού κέντρου σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Βελιγράδι ακόμη και μέσα στο 2014, από τη στιγμή που προσελκυστεί στρατηγικός εταίρος.

• Θα αναζητηθούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων (μεταξύ άλλων και για τουριστικά ακίνητα), ενώ ενδιαφέρον θα υπάρξει και για τις όποιες ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

• Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά, υπάρχει και για τμήματα της πολύ μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό (π.χ. εμπορικό κέντρο, μαρίνα). Τα στελέχη της Lamda Development ανέφεραν πως η εισηγμένη δεν θα προχωρήσει σε τεράστια επένδυση στο Ελληνικό, αλλά θα πρόκειται για μια επένδυση με μεγάλη συνθετότητα και –ελπίζουν- σημαντική κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v