Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης

Τα μηνύματα και οι αιχμές από την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης. Τι είπε ο K. Ziegler για χορηγίες, ανταγωνισμό, VLTs, νέα παιχνίδια και ρυθμιστική αρχή.

ΟΠΑΠ: Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης

Σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες περιείχε η χθεσινή πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας στρατηγικής του ΟΠΑΠ και του νέου μοντέλου χορηγιών - εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) από τον επικεφαλής του οργανισμού Kamil Ziegler και τον γενικό διευθυντή marketing Petr Matejovsky.

Μέσω των προσεκτικών διατυπώσεων που περιείχαν οι δύο ομιλίες και οι απαντήσεις των δύο στελεχών ξεκαθαριζόταν, για παράδειγμα, πως τελείωσε οριστικά η εποχή των παχυλών χορηγιών προς αθλητικά σωματεία, άνευ ουσιαστικού εμπορικού αποτελέσματος για τον ΟΠΑΠ, αλλά και των εξίσου παχυλών συμβάσεων.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με διοικήσεις των ομάδων (κάποιες συμβάσεις χορηγιών έχουν ήδη λήξει, ενώ κάποιες λήγουν τον Ιούνιο και ορισμένες είναι διετείς), και κύκλοι του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν ότι «και τα σωματεία κατανοούν πως οι εποχές έχουν αλλάξει».

Για το Διαδικτυακό Στοίχημα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού άφησε αιχμές περί άνισων όρων ανταγωνισμού καθώς είναι αδύνατον να εξακριβωθεί, με το σημερινό μοντέλο, αν οι 24 εταιρείες που έχουν προσωρινές άδειες πληρώνουν τον φόρο του 30% επί των μικτών κερδών, τον οποίο καταβάλλει ο ΟΠΑΠ στο ελληνικό δημόσιο.

Ειδικά όταν τμήμα του τζίρου των ανταγωνιστών του καταγράφεται στην Ελλάδα, άλλο στη Μάλτα κ.λπ. Ο Kamil Ziegler ήταν πολύ προσεκτικός όσον αφορά το ζήτημα του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. «Θέλουμε να αναπτύξουμε παιχνίδια που θα είναι καλύτερα από των άλλων ομίλων του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού» είπε. «Η εντολή της διοίκησης είναι να κινούμαστε σαν να μην υπάρχει αποκλειστικότητα σε κανέναν τομέα της αγοράς», ξεκαθαρίζουν στελέχη του ΟΠΑΠ.

Όσο για τις καθυστερήσεις στον τομέα της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων, όπως για παράδειγμα στα VLTs και στο Διαδικτυακό Στοίχημα, ο Kamil Ziegler ήταν εξίσου προσεκτικός. Άφησε, όμως, να εννοηθεί πως οι καθυστερήσεις έχουν κόστος για τον Οργανισμό ο οποίος αναγκάζεται να πορεύεται με βάση σειρά εναλλακτικών σεναρίων (όσον αφορά τις αποφάσεις της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Μπορεί ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ να δήλωσε πως δεν θέλει «να μιλάει για ανθρώπους που δεν είναι παρόντες», πάντως ήταν σαφής όσον αφορά την κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση με τα VLTs. «Περιμέναμε πως το σχέδιο θα βρισκόταν σε πιο προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και όχι σε τόσο αρχικό στάδιο» είπε.

Τώρα η νέα διοίκηση τρέχει για να καλύψει το χαμένο έδαφος και ελπίζει πως οι πρώτες παιχνιδομηχανές θα λειτουργούν πριν από τα τέλη του έτους, και ο K. Ziegler εξηγεί πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Υπήρξαν αποφάσεις για τον σχεδιασμό (design) και την ταυτότητα (branding) του δικτύου των gaming halls που θα φιλοξενούν τα VLTs, προχωρά η διαδικασία για την επιλογή του κεντρικού τεχνολογικού συστήματος που θα υποστηρίζει τη λειτουργία τους (με συμμετοχή των ισχυρότερων ομίλων του κλάδου διεθνώς), ενώ οι 15 μεγαλύτεροι κατασκευαστές παιχνιδομηχανών διεθνώς συμμετέχουν στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου προμήθειας του εξοπλισμού.

Σαφής υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Ziegler για τον βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, την επενδυτική εταιρεία Emma Delta. «Η Emma Delta ήρθε για να μείνει» είπε και πρόσθεσε πως ο νέος μέτοχος έχει αποφασίσει να στηρίξει τα σχέδια ανάπτυξης. Όσο για το μέρισμα, επανέλαβε πως στόχος είναι να επιστρέφεται στους μετόχους το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των κερδών, αφού όμως υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Εκτός από το στιγμιαίο λαχείο που λανσάρεται από τις αρχές Μαΐου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες ότι πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα λανσάρει δύο νέα παιχνίδια και συγκεκριμένα το in store live betting, δηλαδή ζωντανό στοιχηματισμό μέσα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς και το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι που θα αφορά το on line στοίχημα.

Με το Σκρατς, όπως ονομάζεται το νέο Στιγμιαίο Λαχείο, ο Οργανισμός αποκτά πρόσβαση και σε ένα νέο κανάλι πωλήσεων, αυτό των περιπτέρων. Χιλιάδες περίπτερα ανά την Ελλάδα θα διαθέτουν το νέο λαχείο από το οποίο η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει μεγάλες προσδοκίες καθώς αποτελεί διεθνώς τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών με βάση τον όγκο. Τη διάθεση του Σκρατς και των άλλων λαχείων έχει αναλάβει η Ελληνικά Λαχεία στην οποία ο Οργανισμός κατέχει το 67%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το μοιράζονται η Scientific Games και η Intralot.

Τόσο ο Kamil Ziegler, όσο και ο P. Matejovsky ξεκαθάρισαν χθες πως τελείωσε η εποχή όπου ο ΟΠΑΠ υπέγραφε εκατοντάδες συμβάσεις χορηγιών ή χρηματοδότησης φορέων, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και «χωρίς να έχει μελετηθεί το αποτέλεσμα για την κοινωνία ή τον Οργανισμό». Το νέο μοντέλο ΕΚΕ στηρίζεται σε μεγάλες παρεμβάσεις που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο. Επιπλέον, οι χορηγίες θα γίνονται με κριτήρια που συνδέονται με την αθλητική αριστεία, την καταπολέμηση της βίας κ.λπ.

Γι' αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της πλήρους ανακαίνισης των υποδομών των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων παίδων της χώρας, του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού. Γι' αυτό επίσης ο ΟΠΑΠ προχωρά στη χρηματοδότηση 250 Ακαδημιών Ποδοσφαίρου ανά την Ελλάδα.

Επιπλέον, η διοίκησή του προωθεί σχέδιο στήριξης των νέων επιχειρηματιών ή νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως. «Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα εκκολαπτήριο» τόνιζαν στελέχη που παρακολουθούν το εγχείρημα. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ώστε να υπάρξει πιο άμεση στήριξη των νέων επιχειρηματιών». Το βάρος δίνεται στη στήριξη των ανέργων γι' αυτό και το πρόγραμμα ΕΚΕ περιλαμβάνει, επίσης, χρηματοδότηση υποτροφιών καθώς και θέσεις μαθητείας στον ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v