Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Τα σχέδια της διοίκησης μετά την επιτυχημένη επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα. Η επανασύνδεση της τράπεζας με τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Οι κινήσεις για μείωση του κόστους και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Eurobank: Η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα η διοίκηση της Eurobank βάζει ως πρωταρχικούς στόχους τη μείωση του κόστους, την αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τη θωράκιση του δανειακού χαρτοφυλακίου με αιχμή την ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου με βασικό στοιχείο την επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα σε σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίσθηκε στο 35%, καθιστώντας τη Eurobank την πρώτη μεγάλη τράπεζα όπου η πλειοψηφία επιστρέφει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ και στελέχη της εξέφραζαν αργά χθες το βράδυ την απορία τους γιατί το ΤΧΣ δεν έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα για άντληση κεφαλαίων άνω των 2,864 δισ. ευρώ. «Θα μπορούσαμε να αντλήσουμε 4-5 δισ. ευρώ και να καλύψουμε σε μέγιστο βαθμό ακόμη και το δυσμενές σενάριο της BlackRock όσον αφορά τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες», τόνιζαν στο Euro2day.gr και πρόσθεταν: «Εάν χρειασθεί δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε, πιο δυνατοί πλέον, ακόμη και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του επόμενου έτους. Τώρα προέχει το συμμάζεμα της τράπεζας, η επανεκκίνηση των εργασιών της με στοχευμένες χρηματοδοτήσεις υγιών κλάδων της οικονομίας και η μείωση του κόστους, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία».

Ποιοτική αναβάθμιση

Η διοίκηση της Eurobank ποντάρει ιδιαίτερα, όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της μετοχικής σύνθεσης, στο γεγονός ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχαν μακροχρόνιοι θεσμικοί επενδυτές. Εξάλλου, το 50% του 1,5 δισ. ευρώ (το ποσό που αφορούσε τη συμμετοχή ξένων πέραν της ομάδας Fairfax) καλύφθηκε από κρατικά κεφάλαια της Ευρώπης και της Ασίας και από μακροπρόθεσμους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία των επενδυτών με άξονα τη Fairfax κατέβαλαν κεφάλαια 1,33 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια πρόταση θα λάβουν -έκαστος- τα 2/3 των μετοχών που ζητούσαν.

Focus στα κόκκινα

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των κόκκινων αλλά και των προβληματικών δανείων ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eurobank.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό άμεσα με ενεργή διαχείριση έτσι ώστε να ισορροπήσει ο ισολογισμός της τράπεζας. Το τελευταίο έτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη Eurobank. Βρέθηκε σχεδόν στο μηδέν. Σήμερα πρέπει να επιστρέψουμε στους πελάτες μας και δη στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, με τους οποίους διατηρεί η τράπεζα σχέσεις δεκαετιών», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, η τράπεζα έχει αποφασίσει μία σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων, αλλά και τον εξορθολογισμό των θυγατρικών του εξωτερικού είτε μέσω πώλησης, είτε με νοικοκύρεμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v