Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ryanair: Άνοιξε η όρεξη των Ιρλανδών

Την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Αθήνας, παρά την γκρίνια που διατυπώνει για τις χρεώσεις του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η Ryanair. Προστίθενται πτήσεις για Βρυξέλλες - Ρώμη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ryanair: Άνοιξε η όρεξη των Ιρλανδών

Μεγαλύτερη, ίσως, και από αυτήν που ανέμενε και προσδοκούσε ακόμη και ίδια η Ryanair ήταν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ανταπόκριση των Ελλήνων ταξιδιωτών που μόνο για τον Απρίλιο ξεπέρασαν τις 335.000, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τον προσεχή χειμώνα.

Η Ryanair ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση της παρουσία της στην ελληνική αγορά από την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, οπότε και σχεδιάζει να αυξήσει τις συνδέσεις της. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της ιρλανδικής εταιρείας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα επιθετικοί προς το αεροδρόμιο της Αθήνας κάνοντας, και πάλι, λόγο για τις υψηλές χρεώσεις του. Μάλιστα ο διευθυντής Marketing, David O'Brien, μιλώντας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε λόγο για «διαχειριστές μουσείων και εισπράκτορες διοδίων».

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του Απριλίου από την Αθήνα ταξίδεψαν με την ιρλανδική εταιρεία 125.000 επιβάτες, από τη Θεσσαλονίκη 130.000, ενώ από τη βάση των Χανίων εξυπηρετήθηκαν περίπου 80.000 επιβάτες.

Η ανταπόκριση του επιβατικού κοινού οδήγησε την εταιρεία να ανακοινώσει ότι από την επόμενη χειμερινή περίοδο θα αυξήσει την παρουσία της στην αγορά της Αθήνας με την προσθήκη δύο νέων προορισμών, το αεροδρόμιο Charleroi των Βρυξελλών και το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης.

Ο κ. O'Brien υποστήριξε ότι η προσθήκη των δύο νέων προορισμών θα έχει ως αποτέλεσμα 1,4 εκατομμύριο επιβάτες. Παράλληλα ο ίδιος δεν παρέλειψε και την πάγια αναφορά της Ryanair ότι οι αφίξεις αυτές θα οδηγήσουν στη δημιουργία 1.400 θέσεων εργασίας, επικαλούμενος έρευνα του Διεθνή Οργανισμού Αεροδρομίων σύμφωνα με την οποία για κάθε εκατομμύριο διατηρούνται έως και 1.000 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο τομέα διεθνών αεροδρομίων.

Σχετικά ασαφής ήταν η απάντηση στελέχους της Ryanair σε ερώτηση για το πόσους εργαζόμενους έχει προσλάβει η εταιρεία για τη λειτουργία των βάσεών της στην Αθήνα. Όπως αναφέρθηκε, στην Αθήνα έχουν μετακινηθεί από διάφορες βάσεις στην Ευρώπη περίπου 120 άτομα (πιλότοι και πλήρωμα καμπίνας), ενώ τους επόμενους μήνες θα προστεθούν και άλλοι εργαζόμενοι για τις βάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Τα αεροπορικά ταξίδια συνδέονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση μιας χώρας

Εν τω μεταξύ οι επιθετικές αναφορές από την πλευρά των στελεχών της Ryanair προκάλεσαν την αντίδραση πηγών του αεροδρομίου που ανέφεραν ότι η παρουσία της εταιρείας στην Αθήνα δεν ήταν το σημείο-κλειδί για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης στην επιβατική κίνηση.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, διάστημα όπου η ιρλανδική εταιρεία δεν πετούσε στην Αθήνα, το αεροδρόμιο κατέγραψε διψήφια ποσοστά αύξησης της επιβατικής κίνησης, σε μια περίοδο μάλιστα που παραδοσιακά είναι και η πλέον δύσκολη για τα αεροδρόμια. Επιπλέον το ίδιο διάστημα, σημειώνεται, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση 31% των ξένων επισκεπτών, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα ανακάμπτει ως τουριστικός προορισμός.

Τέλος οι ίδιες πηγές του αεροδρομίου ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της Ryanair ότι η κίνηση ενός αεροδρομίου δεν σχετίζεται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση μιας χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v