Σιδενόρ: Εξαγωγικός ο προσανατολισμός του ομίλου

Το 2013 η οικονομία και η αγορά χάλυβα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς, επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά μεγέθη της ΣΙΔΕΝΟΡ, ανέφερε η εταιρία.

Σιδενόρ: Εξαγωγικός ο προσανατολισμός του ομίλου
Την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρουσίαση της ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), στην οποία μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2013, οι σημαντικότερες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, η παραγωγική δραστηριότητα και η δομή των εταιριών, καθώς και οι προοπτικές για τον Όμιλο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας, το 2013 η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η αγορά χάλυβα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς, επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στη χρήση 2013 σε 807,7 εκ. ευρώ έναντι 1.046,7 εκ. ευρώ το 2012 καταγράφοντας πτώση κατά 22,8%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 10,8 εκ. ευρώ έναντι 27,1 εκ. ευρώ πέρυσι, απόρροια πέρα των ανωτέρω και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν και από έκτακτες ζημιές ύψους 12,8 εκ. ευρώ, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν σε κόστος αδράνειας των εργοστασίων, καθώς και απομειώσεις παγίων του εργοστασίου Βετ στη Χαλκίδα. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στη χρήση 2013 σε ζημιές 73,2 εκ. ευρώ (ζημιές 0,7602 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 66,7 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,6926 ευρώ ανά μετοχή) το 2012. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα (από 20% σε 26%) επιβάρυνε περαιτέρω τα καθαρά αποτελέσματα με αναβαλλόμενη ζημιά, ύψους 13,6 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια της παρουσίασης σημειώθηκε ότι ο σαφής πλέον εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις εξαγγελθείσες μειώσεις του κόστους ενέργειας, η υψηλή δυναμικότητα των παραγωγικών μονάδων, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, οι συνεχείς ενέργειες για διείσδυση σε νέες αγορές, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των εγχώριων δημόσιων έργων που αφορούν σε οδικούς άξονες, αποτελούν γερές βάσεις για την αποτελεσματική επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και την αντιστάθμιση των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v