Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΥΚ: Δυναμικό παρών στις τραπεζικές εξελίξεις

Δυναμικό παρών στις τραπεζικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μεγαλόνησο, αλλά και αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου διατυπώνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου ΕΤΥΚ.

ΕΤΥΚ: Δυναμικό παρών στις τραπεζικές εξελίξεις
Δυναμικό παρών στις τραπεζικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μεγαλόνησο, αλλά και αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου διατυπώνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου ΕΤΥΚ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο φορέας, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να τον δει σαν πραγματικό εταίρο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχός της. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση θα πρέπει να καθορίζει ανοιχτά και συγκεκριμένα τη στρατηγική της.

Παράλληλα, η ΕΤΥΚ επισημαίνει ότι εάν η διοίκηση θεωρεί ότι μπορεί να κρατήσει την τράπεζα αυτόνομη, χωρίς να την παραδώσει σε ξένα κεφάλαια σε έναν ορίζοντα 5-10 χρόνων, θα τη στηρίξει σε αυτήν της την προσπάθεια.

Αν όμως το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αδυνατεί να το πράξει, τότε θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσει στις ανάλογες συνετές και υπεύθυνες επιλογές ούτως ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του προσωπικού αλλά και των μετόχων και της ίδιας της κυπριακής οικονομίας, τονίζει η ΕΤΥΚ.

Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι προσέφερε στήριξη και στην προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να εξαγοράσει τη Λαϊκή Τράπεζα πριν από ένα χρόνο και τα λάθη της ίδιας της διοικησης τορπίλισαν την όλη προσπάθεια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΤΥΚ, τότε η Τράπεζα Κύπρου δεν πίστευε ότι υπάρχει ζήτημα μονοπωλίου.



Ο φορέας υπογραμμίζει ότι έχει τονίσει στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου την ανάγκη να χτίσει τις άμυνές της με αυτόνομη επέκταση και εξαγορές ”ούτως ώστε να πάψει να είναι εύκολη λεία ξένων επενδυτών. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα τίποτε. Η εμφάνιση της Πειραιώς με το 8% των μετοχών απέδειξε το πόσο εύκολα μπορεί ένας ξένος επενδυτής να εισβάλλει και να επηρεάσει τις εξελίξεις”. Ωστόσο, σχολιάζει η ΕΤΥΚ, ”μέχρι τώρα δεν έχουμε τίποτε το χειροπιαστό ή αν υπάρχει, δεν έχουμε ενημερωθεί”.

Η Ένωση τονίζει επίσης ότι δεν θα ασχοληθεί με το ύψος της προσφοράς της Marfin Popular, υπογραμμίζοντας ότι είναι πρώτιστα υποχρεωμένη να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v