Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Όχι αμυντική η πρόταση για ΜΡΒ

Σοβαρή προσπάθεια εξαγοράς και όχι αμυντική κίνηση χαρακτηρίζει με συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Κολακίδης την προσφορά της τράπεζας για τη Marfin Popular Bank.

Πειραιώς: Όχι αμυντική η πρόταση για ΜΡΒ
Σοβαρή προσπάθεια εξαγοράς και όχι αμυντική κίνηση χαρακτηρίζει με συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Κολακίδης την προσφορά της τράπεζας για τη Marfin Popular Bank.

Η Πειραιώς επέσπευσε την κατάθεση προσφοράς την περασμένη εβδομάδα για την εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 40% της MPB, κίνηση που παράγοντες της αγοράς είπαν ότι ήταν προληπτική τακτική για να αποτραπεί ανταγωνιστική πρόταση εξαγοράς από τη Marfin για την Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου.

Η Πειραιώς κατέχει ποσοστό λιγότερο από 10% στη μεγαλύτερη τράπεζα της νήσου, που είναι σε φάση επέκτασης στην Ελλάδα.

”Η κίνησή μας δεν ήταν άμυνα. Η πρόθεσή μας είναι να πάρουμε τη Marfin Popular Bank”, είπε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Κολακίδης.

”Η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς είναι να επιδιώξει την εξαγορά και να ολοκληρώσει τη συναλλαγή σε τιμή που αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη, τις δυνατότητες και τις προοπτικές των δύο ομίλων”, πρόσθεσε.

Η MPB είναι ο όμιλος που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του franchise της πρώην Λαϊκής Κύπρου στην Ελλάδα με τις μικρότερες ελληνικές τράπεζες Εγνατία και Marfin.

Ο Κολακίδης είπε ότι η Πειραιώς εξέταζε την Εγνατία και τη Λαϊκή στο παρελθόν, αλλά η τριπλή της συγχώνευση με τη Marfin εμπόδισε την κίνηση.

”Ήταν κάτι που είχε περάσει από το ραντάρ μας. Απλώς επισπεύσαμε την κίνηση”, είπε ο κ. Κολακίδης. H Πειραιώς προσέφερε μία μετοχή της για κάθε 5,7 μετοχές της MPB, αποτιμώντας τη Marfin Popular στα 4,48 ευρώ ανά μετοχή, σχεδόν στο ήμισυ της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Η χαμηλή προσφορά ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους αναλυτές να χαρακτηρίσουν την προσφορά της Πειραιώς αμυντική, αλλά ο κ. Κολακίδης είπε ότι είναι μία δίκαιη προσφορά.

”H προσφορά μας αντικατοπτρίζει μια σκληρή αποτίμηση για την MPB, αλλά αν κοιτάξει κανείς λίγους μήνες πίσω, θα δει ότι η αποτίμηση δεν είναι παράταιρη. Η μετοχή της MBP είχε εκτοξευθεί χωρίς μεταβολή στα επιχειρηματικά θεμελιώδη”, είπε ο Κολακίδης.

”H προσφορά αντικατοπτρίζει το συνολικό ενεργητικό και την κερδοφορία των δύο ομίλων -όπου η σχέση είναι 2 προς 1”, είπε ο Κολακίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v