Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κυπριακός Τύπος για τις τραπεζικές προσφορές

Ευρεία κάλυψη στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο παρέχει ο κυπριακός Τύπος, με το παρασκήνιο για τις δημόσιες προτάσεις της Marfin Popular Bank προς Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς και της Πειραιώς προς την MPB να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Μεγαλονήσου.

Ο κυπριακός Τύπος για τις τραπεζικές προσφορές
Ευρεία κάλυψη στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο παρέχει ο κυπριακός Τύπος, με το παρασκήνιο για τις δημόσιες προτάσεις της Marfin Popular Bank προς Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς και της Πειραιώς προς την MPB να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch.

Φιλελεύθερος: ”Στα Χρηματιστήρια η πρώτη πράξη πόκερ”

Κύριο θέμα στην ”Οικονομία” του Φιλελεύθερου είναι οι τελευταίες τραπεζικές εξελίξεις με επίκεντρο τις Δημόσιες Προτάσεις που κατέθεσε η Marfin Popular Bank προς την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εν μέσω των εξελίξεων επαναρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Marfin Popular, της Πειραιώς και της Κύπρου. Όπως τονίζεται στο άρθρο, η Marfin Popular έχει διορία μέχρι την Τετάρτη να αποδείξει ότι οι ΔΠ προς BOCY και TPEIR ήταν προγραμματισμένες και δεν αποτελούσαν κίνηση για να ματαιωθεί η ΔΠ της Πειραιώς.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διεθνής οίκος Fitch προβλέπει ότι οι εξελίξεις με Πειραιώς και Marfin επιταχύνουν τη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο.

Πολίτης: ”Νέο μέτωπο για τη Marfin Popular”

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η έρευνα που διεξαγάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με πωλήσεις μετοχών αξίας €14,7 εκ. στις οποίες προέβηκαν αρχές Ιανουαρίου τρεις σύμβουλοι της Marfin Popular Bank. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πώληση των μετοχών έγινε σε κλειστή περίοδο, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Stockwatch, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τις πωλήσεις μετοχών τριών στελεχών της Marfin Popular Bank, για να διαπιστώσει αν έκαναν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών σε ”κλειστή περίοδο”. Οι πωλήσεις έγιναν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΡΒ, Ανδρέα Βγενόπουλο, από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Ελευθέριο Χιλιαδάκη και από τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Κυριάκο Μάγειρα στις 5 και στις 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ”Πολίτης”, η κυπριακή εποπτική αρχή εξετάζει κατά πόσο οι πωλήσεις έγιναν νομότυπα, εφόσον προηγήθηκαν των ανακοινώσεων για έκδοση κεφαλαίου από τη Marfin Financial Group και για υποβολή Δημόσιας Πρότασης για εξαγορά της Τρ. Πειραιώς και της Τρ. Κύπρου.

Η νομοθεσία απαγορεύει σε πρόσωπα που είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών να τις χρησιμοποιούν για να συναλλάσσονται σε τίτλους των εταιρειών που επηρεάζονται από τις πληροφορίες.

Μας έγινε γραπτή καταγγελία από επώνυμο για το θέμα και το εξετάζουμε”, ανέφερε στη StockWatch ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εποπτικής Αρχής, Γιώργος Χαραλάμπους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το συμβούλιο της ΕΚ δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη αν θα ερευνήσει το θέμα. ”Άλλο εξετάζω και άλλο ερευνώ”, τόνισε.

Η επιτροπή φέρεται να μελετά επίσης το ενδεχόμενο παράβασης των κανονισμών που απαγορεύουν τις συναλλαγές συνδεδεμένων προσώπων κατά την ”κλειστή περίοδο”, δηλαδή την περίοδο που προηγείται της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Βγενόπουλος εξηγεί ότι οι πωλήσεις έγιναν κατόπιν γραπτής άδειας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΡΒ, Νεοκλή Λυσάνδρου, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Σε σχέση με τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε πως αν και γνώστης των εξελίξεων που ακολούθησαν επέλεξε να πωλήσει μετοχές σε περίοδο που η τιμή τους ήταν σαφώς χαμηλότερη από αυτήν των τελευταίων ημερών. Πρόσθετες εξηγήσεις αναμένεται να δοθούν κατά τη σημερινή διάσκεψη τύπου της ΜΡΒ, στις 1 μμ. Ο κ. Βγενόπουλος κατέχει το 2,74% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΡΒ.

Σημερινή: ”Τηλεδιάσκεψη με αποκαλύψεις Βγενόπουλου”

Πρωτοσέλιδο θέμα της Σημερινής είναι η δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία θα παραθέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο κ. Βγενόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις Κυπρίων και Ελλαδιτών δημοσιογράφων όσον αφορά τις ΔΠ που κατέθεσαν προς την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο κύριο θέμα της ”Οικονομίας” της η Σημερινή γράφει ότι το ΧΑΚ αλλάζει μέσω των δύο νέων οδηγιών που επιβάλλονται από την ΕΕ και αφορούν την ελευθεροποίηση και τη διαφάνεια.

Χαραυγή: ”Έμφραγμα στην οικονομία ”

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η 24ωρη απεργία στην οποία προχωρούν οι οδηγοί βαρέων οχημάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος για την οικονομία ένεκα της απεργίας θα είναι τεράστιο.

Αλήθεια: ”Η Marfin ανοίγει τα χαρτιά της”

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία θα παραθέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βγενόπουλος θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της Marfin Popular Bank μετά την προκαταρκτική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά ότι ισχύει η ΔΠ της Πειραιώς για τη Marfin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v