Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη αναμονή έως την Τετάρτη

Κρίσιμη αναμονή για το σύνολο των αγορών Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να καθαρίσει απολύτως το τοπίο, σε σχέση με τo ”τρίγωνο” δημοσίων προσφορών σε ΜPB, Πειραιώς και Κύπρου. Προηγείται η Πειραιώς, γνωμάτευσε η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έως την Τετάρτη πρέπει να αποδείξει η MPB ότι δεν είναι αμυντική η κίνησή της. Κατάθεση προσφορών και από τους δύο δέχεται στο μεταξύ το ΧΑΚ. Τι δηλώνουν Καπράλος, Κλεάνθους και Mωραϊτάκης στο euro2day.gr.

Κρίσιμη αναμονή έως την Τετάρτη
Ότι προηγείται η δημόσια προσφορά της Πειραιώς, και άρα είναι η μόνη που υπάρχει, αποφάνθηκε χθες η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο στη Marfin Popular να τεκμηριώσει με στοιχεία μέχρι την Τετάρτη ότι η κίνησή της δεν είναι αμυντική.

Kι ότι δεν συνιστά ”χάπι με δηλητήριο”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Χαραλάμπους, χρησιμοποιώντας την αγγλική ορολογία περί ”poison pill” για τις αμυντικές κινήσεις που χρησιμοποιούν εταιρίες υπό εξαγορά.

Το ΧΑΚ πάντως εμμένει στη θέση του (που προέκυψε από τη γνωμάτευση των νομικών του υπηρεσιών) ότι οι ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορούν να δεσμεύουν τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών. Γι’ αυτό θα δεχτεί στο μεταξύ υποβολές φακέλων για τις Δημόσιες Προσφορές και από την Πειραιώς και από την MPB.

Επιδράσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα, καθώς με νεότερες δηλώσεις του στο euro2day o πρόεδρος του Χ.Α. Σπ. Καπράλος εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούν τη Δευτέρα όλες οι μετοχές που μπήκαν σε προσωρινή αναστολή την Παρασκευή.

Θέση που πρακτικά αφορά εμμέσως στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία συν τοις άλλοις έχει σε ”εκκρεμότητα” την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων της προσφοράς της MPB, αναμένοντας τη γνωμάτευση των κυπριακών αρχών.

Πιο αναλυτικά, η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο, υπάρχει δημόσια προσφορά της Πειραιώς για τη Marfin Popular και άρα ενδεχόμενη παράβαση κανονισμών από την MPB, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε την MPB να τεκμηριώσει την άποψή της ότι εκείνη προηγείται.

Στην πράξη, η Marfin Popular Bank έχει περιθώριο έως την Τετάρτη να αποδείξει στην κυπριακή Κεφαλαιαγορά ότι η υποβολή των δημοσίων προσφορών για Κύπρου και Πειραιώς δεν είναι αμυντική κίνηση στην προσφορά της Πειραιώς και ότι ουσιαστικά προηγείται χρονικά, αλλά και να υπεισέλθει στη διάσταση των επίσημων δηλώσεών της περί πρότερης εμπιστευτικής ενημέρωσης που προσέφερε προς τη διοίκηση της Πειραιώς.

Επ’ αυτών των θεμάτων, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν από την πλευρά της MPB στοιχεία, έγγραφα αλλά και μαρτυρίες επωνύμων ηγετικών στελεχών των επίσημων αρχών των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα, λένε οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων οι μαρτυρίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του προέδρου του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, αλλά και του προέδρου της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Άλλωστε ήδη από χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Χριστοδούλου, δήλωσε δημοσίως ότι είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για τις προθέσεις της Marfin Popular από τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Βγενόπουλο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση του τελευταίου να τον ενημερώσει ως ”ευγενική πρωτοβουλία”.

Οι δηλώσεις Κλεάνθους, Καπράλου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΧΑΚ κ. Κλεάνθους στο euro2day.gr, το κυπριακό Χρηματιστήριο εμμένει στην άποψή του ότι οι ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορεί να δεσμεύουν εισηγμένες, γι’ αυτό και θα δεχτεί από τους δύο ενδιαφερομένους την υποβολή φακέλων, για τις δημόσιες προσφορές τους.

Κι αυτό καθώς υπάρχουν χρονικές προθεσμίες ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, ενώ -όπως είπε- κρίνεται απαραίτητη η ομαλή ροή της πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό, τόσο από πλευράς Ελλάδας όσο και από πλευράς Κύπρου, προκειμένου να επανέλθουν σε διαπραγμάτευση οι εμπλεκόμενες μετοχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Σπ. Καπράλος με νεότερες διευκρινιστικές δηλώσεις του στο euro2day.gr αναφέρει ότι ”για το καλό της ελληνικής κεφαλαιαγόρας θεωρώ ότι πρέπει να διαπραγματευτούν κανονικά τη Δευτέρα όλες οι μετοχές των εταιριών που τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή την Παρασκευή”.

Σημειώνεται ότι η μόνη προσφορά που δεν έχει επίσημα δημοσιοποιηθεί είναι αυτή της Marfin Popular για την Πειραιώς, τη δημοσιοποίηση της οποίας η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρατούσε την Παρασκευή σε εκκρεμότητα, ώστε να έχει γνωμάτευση από τις κυπριακές αρχές.

Τι δήλωσε στο euro2day o πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ

Μία ακόμη διάσταση στο θέμα έθεσε με δηλώσεις του στο euro2day.gr και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: ”Πρόκειται”, είπε, ”για περίπλοκο νομικό θέμα”, προσθέτοντας ότι ”δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τρέξουν τελικά ”παράλληλες” προσφορές και να τις κρίνει η αγορά, κάτι που έχει συμβεί σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ”.

”Ο ελληνικός νόμος”, υπογράμμισε, ”περιλαμβάνει τέτοια δικλίδα, η οποία όμως προϋποθέτει απόφαση συνέλευσης της υπό εξαγορά εταιρίας, η σύγκληση της οποίας, μάλιστα, γίνεται με ταχύτερες διαδικασίες από τις συνήθεις”.

”Ανεξαρτήτως του νομικού θέματος”, κατέληξε, ”πρέπει να κρίνει η αγορά επί της ουσίας κάθε προσφορά, καθώς κατά την άποψή μου προς το παρόν καμία προσφορά δεν είναι ικανοποιητική ώστε να μετακινήσει μετοχές προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις”.

* Διαβάστε στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ” το πλήρες κείμενο του ελληνικού νόμου για τις Δημόσιες Προσφορές.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου:

”Το συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σε συνεδρία του ημερομηνίας 13/1/2007, μελέτησε και εξέτασε τις ενέργειες των τελευταίων ημερών αναφορικά με την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. για υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Marfin Popular Bank Ltd, την ανακοίνωση της Marfin Popular Bank Ltd για υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ και την ανακοίνωση της Marfin Popular Bank Ltd για υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.

Η Επιτροπή ερμηνεύει ότι, με βάση τους ισχύοντες Κανονισμούς περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς Εξαγορά ή Αγορά Τίτλων και Συγχώνευση Εταιριών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), υπάρχει δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. για την εξαγορά της Marfin Popular Bank Ltd.

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι η ενέργεια της Marfin Popular Bank Ltd για υποβολή δημόσιων προτάσεων για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ και της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. συνιστά ενδεχόμενη παράβαση του Κανονισμού 21 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς Εξαγορά ή Αγορά Τίτλων και Συγχώνευση Εταιριών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) Κανονισμών.

Συνεπεία των πιο πάνω, η Επιτροπή αποφάσισε όπως καλέσει σε γραπτές παραστάσεις τη Marfin Popular Bank Ltd και το διοικητικό της συμβούλιο, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 17/1/2007”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v