ΓΕΔ: Τι σχεδιάζει για τη βελτίωση της ρευστότητας

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΓΕΔ η εταιρία έχει λάβει εγκρίσεις για νέα μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

ΓΕΔ: Τι σχεδιάζει για τη βελτίωση της ρευστότητας
Σειρά κινήσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ρευστότητάς του, σχεδιάζει ο όμιλος ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου.

Η εισηγμένη πέρυσι σημείωσε κύκλο εργασιών 45,7 εκατ. ευρώ, θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 4,6 εκατ. ευρώ και θετικό EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) 3,04 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η προ φόρων ζημία των 4 εκατ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα της έκτακτης λογιστικής επιβάρυνσης 1,1 εκατ. από την πώληση θυγατρικής ξενοδοχειακής εταιρείας και των χρηματοοικονομικών δαπανών ύψους 5,49 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων στις 31/12/2013 διαμορφώθηκε στα +9,15 εκατ. ευρώ και μέσα στη προηγούμενη χρονιά, η εισηγμένη δημιούργησε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των δύο εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εισηγμένης, «το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων του Ομίλου ανέρχεται σε 49,229 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 33,448 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις σε προμηθευτές 11,995 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 1,8 εκατ. ευρώ και λοιπές υποχρεώσεις 1,982 εκατ. ευρώ. Έναντι των υποχρεώσεων αυτών, το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται σε 33,242 εκατ. ευρώ και υπολείπεται των υποχρεώσεων κατά 15,987 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου».

Με βάση όμως την ίδια έκθεση, «η διοίκηση έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την βελτίωση της διαμορφωθείσας σχέσης του κεφαλαίου κίνησης και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις χρηματοδότριες τράπεζες, τόσο για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων δανείων, με ευνοϊκότερους όρους, όσο και για νέες χρηματοδοτήσεις.

- Ήδη, έχουν δοθεί εγκρίσεις για νέα μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια 7.800 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία θα εξοφληθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 6.800 χιλιάδων ευρώ.

- Η διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού 8.000 χιλιάδων ευρώ σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος έχει πάγια εγκεκριμένα όρια και μέχρι σήμερα οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις ανανεώνονται στη λήξη τους.

- Περαιτέρω, η διοίκηση έχει εκπονήσει σχέδιο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, γεγονός που θα απελευθερώσει ταμειακές ροές για την περαιτέρω μείωση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεών της.

- Τέλος, από το Δεκέμβριο του 2013 επήλθε σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει ταμειακές ροές για τον Όμιλο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεών του.

Με τις ενέργειες που προαναφέρθηκαν εξισορροπείται η σχέση των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων προς το κυκλοφορούν ενεργητικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v