Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για τις προσφορές της MPB

”Διαδικαστικό θέμα” χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους της Κύπρου, η συναίνεση της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς στη γνωμάτευση του ΧΑΚ, ότι η απλή ανακοίνωση προθέσεων της Πειραιώς δεν δεσμεύει την MPB στις ενέργειες της. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για τις προτάσεις της MPB στους μετόχους της Κύπρου αλλά και της Πειραιώς, το πρωί της Δευτέρας.

Ανοίγει ο δρόμος για τις προσφορές της MPB
του Γιώργου Παπανικολάου

Ως ”διαδικαστικό θέμα” εκτιμάται πλέον από νομικούς κύκλους της Μεγαλονήσου, η συναίνεση της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς στη γνωμάτευση του ΧΑΚ ότι η απλή ανακοίνωση προθέσεων της Πειραιώς δεν δεσμεύει την MPB.

Οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδοχή της πρότασης της MPB για το 100% των μετοχών της Πειραιώς, από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και για την Δημόσια Προσφορά προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου

Οπως δήλωσε νωρίτερα στο euro2day.gr o πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Ακης Κλεάνθους, οι νομικές υπηρεσίες του ΧΑΚ γνωμάτευσαν νωρίς το βράδυ ότι με βάση την κείμενη κυπριακή νομοθεσία, η απλή ανακοίνωση προθέσεων από μια εταιρία για δημόσια πρόταση σε μιαν άλλη, δεν μπορεί να δεσμεύει τις ενέργειες της άλλης.

Κι αυτό διότι με βάση την κυπριακή νομοθεσία, μεταξύ μιας τέτοιας ανακοίνωσης και της κατάθεσης του σχετικού επίσημου φακέλου, υπάρχει χρονική προθεσμία 12 ημερών.

Αντίθετα, με βάση τον ελληνικό νόμο που είναι πιο σύγχρονος και εναρμονισμένος με την κοινοτική νομοθεσία, η κατάθεση του φακέλου με το προσχέδιο του πληροφοριακού δελτίου, γίνεται ”ταυτόχρονα” με την ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας στόχου και πριν την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Ωμως, προσφορά για τράπεζα εδρεύουσα στην Ελλάδα έχει κάνει μόνον η MPB με στόχο την Πειραιώς.

Η γνωμάτευση των νομικών υπηρεσιών του ΧΑΚ σημαίνει ότι η MPB δεν κωλύεται από την ύπαρξη της ανακοίνωσης προθέσεων της Πειραιώς, ως προς την κατάθεση δημόσιας προσφοράς, είτε για την Κύπρου, είτε για την Πειραιώς

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Ακης Κλεάνθους στο Euro2day.gr, ζήτήθηκε σχετική γνωμάτευση και από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να υπάρχει εναρμονισμένη άποψη των αρμοδίων αρχών στο σύνολο τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr η γνωμάτευση αυτή θα έχει υπάρξει έως το μεσημέρι του Σαββάτου και θεωρείται από νομικούς κύκλους της Κύπρου, θέμα καθαρά ”διαδικαστικό”.

Με δεδομένο ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναμένει να της κοινοποιηθεί απόφαση των αρμοδίων κυπριακών χρηματιστηριακών αρχών για το εάν η Marfin Popular Bank ”δύναται να προβεί νομίμως στην υποβολή δημόσιας πρότασης.για την Τράπεζα Πειραιώς”, προκειμένου να την εξετάσει, αναμένεται ότι το πρωί της Δευτέρας η Δημόσια Πρόταση της MPB για την Πειραιώς, θα εξεταστεί και θα γίνει αποδεκτή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v