Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Άρνηση ΔΣ σε MPB- μήνυμα σε Πειραιώς

Σαφώς εναντίον της πρότασης MPB αλλά και εξίσου σαφώς, υπέρ της αυτόνομης ανάπτυξης της, γεγονός που εκτιμάται ότι βάζει τέλος στα υφέρποντα σενάρια περί ”επαναπροσέγγισης” με Πειραιώς, απεφάνθη το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Κύπρου: Άρνηση ΔΣ σε  MPB- μήνυμα σε Πειραιώς
Σαφώς εναντίον της πρότασης MPB αλλά και εξίσου σαφώς, υπέρ της αυτόνομης ανάπτυξης της, γεγονός που βάζει τέλος στα υφέρποντα σενάρια περί ”επαναπροσέγγισης” με Πειραιώς, απεφάνθη το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του προς το euro2day.gr ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ελευθέριος Ιωάννου, τόνισε εμφατικά ότι η τράπεζα προωθεί την εκπόνηση του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρουσιάσει στις 25 τρέχοντος μηνός και ασχολείται μόνον με την αυτόνομη ανάπτυξη της στην Κύπρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ίδιος με τον τρόπο αυτό έστειλε μήνυμα που αφορούν όχι μόνο την MPB, για την πρόταση της οποίας υπήρξε απορριπτική ανακοίνωση του ΔΣ, αλλά και τα σενάρια περί ”επαναπροσέγγισης” με την Πειραιώς, που κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Αλλωστε, πληροφορίες από την Λευκωσία διευκρίνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα προσέγγισης μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ως προς την πρόταση της MPB, το ΔΣ της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως αυτή να μην είναι νομικά βάσιμη, αναφέρει ότι:

1. Θεώρησε ότι η πρόταση στερείται σοβαρότητας, αφού προέρχεται από ένα όμιλο που πρόσφατα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών άλλων.

2. Θεώρησε ότι η πρόθεση εχθρικής εξαγοράς προς την Τράπεζα Κύπρου ενέχει κινδύνους και τέλος σημείωσε ότι το τίμημα δεν αντανακλά την αξία του συγκροτήματος της τράπεζας Κύπρου.

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος επανέλαβε ότι ”στερείται σοβαρότητας η προσφορά της Marfin για την Τράπεζα Κύπρου”.

Και πρόσθεσε πως ”προέρχεται από έναν Οργανισμό που μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε από την συγχώνευση τριών άλλων και του οποίου οι δραστηριότητες δεν έχουν ακόμη καν ομογενοποιηθεί”.

Ο ίδιος δήλωσε πως ”με βάση την προσφορά που κατατέθηκε τα ανταλλάγματα στην ουσία συνιστούν οι παλιές μετοχές της Marfin Bank, αφού ακόμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Marfin Popular Bank”.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, ”ενδεικτική της αξίας της μετοχής της Marfin είναι και η αξιολόγηση που της έκανε η Τράπεζα Πειραιώς κατά την δημόσια προσφορά που κατέθεσε εχθές το βράδυ”.

”Η προσφορά της Marfin δεν αντανακλά τις προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου” κατέληξε ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι ”με την προωθούμενη συγκέντρωση δυνάμεων που θα επιτυγχάνονταν αν γινόταν αποδεκτή η προσφορά της Marfin, θα υπήρχαν επιπτώσεις στον ανταγωνισμό της κυπριακής αγοράς”.

Τέλος, επεσήμανε ότι ”για τη διοίκηση της Κύπρου, η τράπεζα θα συνεχίσει και στο μέλλον την κερδοφόρα πορεία της, αφού στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενες πηγές άντλησης αποτελεσμάτων και κατά συνέπεια θα συνεχίσει να προσφέρει αξίες στους μετόχους της”.

Στ. Κ. - Γ.Μ.

----Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνήλθε σήµερα σε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει την επιστολή την οποία έλαβε σήµερα το πρωί από την Marfin Popular Bank σχετικά µε την εκδηλωθείσα πρόθεσή της να διατυπώσει δηµόσια πρόταση προς τους µετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Παρά το ότι, δυνατό να υπάρχει θέµα νοµιµότητας και ισχύος της προτιθέµενης πρότασης της Marfin Popular Bank προς τους µετόχους της Τράπεζας Κύπρου, εντούτοις το Διοικητικό Συµβούλιο θεωρεί ορθό να ενηµερώσει τους µετόχους, το προσωπικό και το επενδυτικό κοινό γενικότερα σχετικά µε την ουσία των εξελίξεων.

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θεωρεί ότι η προτιθέµενη εκδηλωθείσα πρόθεση της Marfin Popular Bank:

* Στερείται σοβαρότητας, αφού προέρχεται από ένα οργανισµό, ο οποίος µόλις πρόσφατα δηµιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών οικονοµικών οργανισµών, οι δραστηριότητες των οποίων δεν έχουν ακόµα λειτουργικά ενοποιηθεί. Η διεθνής πρακτική των συγχωνεύσεων απαιτεί χρόνο και συνεργασία µεταξύ των συµβαλλοµένων µερών.

Ως εκ τούτου, η πρόθεση εχθρικής εξαγοράς ακόµα δύο µεγαλύτερων τραπεζικών οργανισµών από την Marfin Popular Bank, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για τους µετόχους και το προσωπικό όλων των

εµπλεκοµένων.

* Έχει προτεινόµενο αντάλλαγµα το οποίο αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από µετοχές της Marfin Popular Bank. Μέχρι στιγµής η Marfin Popular Bank δεν έχει δηµοσιεύσει τις ελεγµένες ενοποιηµένες οικονοµικές καταστάσεις του πρόσφατα συγχωνευθέντος οργανισµού, οι οποίες αποτελούν θεµελιώδη στοιχείο για την ορθή αξιολόγηση του προτεινόµενου ανταλλάγµατος.

Ως εκ τούτου, εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι προς τους µετόχους της Τράπεζας Κύπρου. Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς στη δηµόσια πρότασή της, που ως γνωστό ανακοινώθηκε χθες (11 Ιανουαρίου 2007), αξιολογεί την αξία της Marfin Popular Bank περίπου στο ήµισυ της τρέχουσας χρηµατιστηριακής της αξίας.

* Δεν αντανακλά την ιστορία, το µέγεθος, την αξιοπιστία και τις άριστες προοπτικές της µεγαλύτερης Τράπεζας της Κύπρου.

Το Διοικητικό Συµβούλιο επίσης πιστεύει ότι τυχόν συγχώνευση της Marfin Popular Bank µε την Τράπεζα Κύπρου θα δηµιουργούσε σηµαντικότατη συγκέντρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου σε ένα µόνο οργανισµό, µε σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο ανταγωνισµού της αγοράς και της Κυπριακής οικονοµίας γενικότερα.

Η αυτόνοµη ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο, Ελλάδα και στις υποσχόµενες αγορές της Ρωσίας και Ρουµανίας θα αποδώσουν σηµαντική αξία στους µετόχους.

Ως εκ τούτου, σε αντίθεση µε την Marfin Popular Bank, η µελλοντική κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να βασίζεται σε επαναλαµβανόµενα και σταθερά αυξανόµενα κέρδη προερχόµενα κυρίως από τραπεζικές εργασίες.

Εν κατακλείδι, το Διοικητικό Συµβούλιο οµόφωνα έκρινε ότι η εκδηλωθείσα πρόθεση της Marfin Popular Bank δεν είναι προς όφελος των µετόχων, του προσωπικού, των πελατών της Τράπεζας Κύπρου και της οικονοµίας γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v