Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Αντιδράσεις στη Ρουμανία για τις επεκτάσεις συμβάσεων

Μοντέλο ΟΠΑΠ εφαρμόζει και στο Βουκουρέστι η διοίκηση της Intralot. Στο μαύρο σκοτάδι μέτοχοι και πιστωτές για τις επιτυχίες στη Ρουμανία και τις σοβαρές αντιδράσεις.

Intralot: Αντιδράσεις στη Ρουμανία για τις επεκτάσεις συμβάσεων

Μπορεί οι μικρομέτοχοι της Intralot να μην το γνωρίζουν, καθώς η διοίκηση της εταιρείας δε θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, αλλά οι δουλειές της στη Ρουμανία εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά. Όλα δείχνουν πως η ελληνική εταιρεία εφαρμόζει στη γειτονική χώρα σχεδόν το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε και στον ΟΠΑΠ μέχρι να ολοκληρωθεί ο περίφημος διαγωνισμός για τον νέο τεχνολογικό πάροχο. Συνεχίζει, δηλαδή, να καρπώνεται το 7,5% των εσόδων από το Λόττο, μέσω συνεχών επεκτάσεων της σύμβασης με τη Loteria Romana η οποία έχει λήξει από τα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου (ενδεικτικά εδώ και εδώ), οι συνεχείς παρατάσεις ζημιώνουν την κρατική λοταρία της χώρας, χωρίς οι αρμόδιοι να συγκινούνται.

Η τελευταία επέκταση της σύμβασης υπεγράφη την 1η Απριλίου, χωρίς να το πληροφορηθούν οι μικρομέτοχοι της Intralot. Το πληροφορήθηκε, όμως, ο Τύπος της Ρουμανίας, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για την τέταρτη επέκταση τους τελευταίους μήνες» παρά το γεγονός πως «όλα τα ελεγκτικά όργανα θεωρούν πως είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ρουμανικό δημόσιο» το οποίο επιβαρύνεται με «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η επέκταση της σύμβασης που υπεγράφη στις αρχές του μήνα είναι τρίμηνης διάρκειας, κι η Intralot λαμβάνει το 7,5% των εσόδων από όλα τα παιχνίδια Λόττο, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που έπαιρνε και στο παρελθόν. Η τελευταία επέκταση «συμφωνήθηκε και υπεγράφη από τη νέα υπουργό Οικονομίας Ioana Petrescu».

Ας πάρουμε, όμως, την υπόθεση από την αρχή. Η σύμβαση της Intralot ως τεχνολογικού παρόχου της Loteria Romana έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Η λοταρία είχε προκηρύξει διαγωνισμό για νέο τεχνολογικό πάροχο, ο οποίος ουδέποτε ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα το σύνολο του εξοπλισμού (κεντρικά συστήματα και τερματικά μέσω των οποίων διεξάγονται το λόττο και άλλα τυχερά παιχνίδια) να περιέλθει στην ιδιοκτησία της Loteria Romana, όπως όριζε και η σύμβαση που έληξε.

Όμως, όπως συνέβη εν μέρει και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός για τεχνολογικό πάροχο, η Loteria Romana δεν είχε κανένα δικαίωμα επί του λογισμικού που τρέχει στα συστήματα και στα τερματικά. Έτσι προχώρησαν συνεχείς επεκτάσεις της παλαιάς σύμβασης με την Intralot παρά τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων.

Η Liliana Minca, πρώην διευθύντρια της Loteria Romana, δήλωσε τη Δευτέρα πως οι συνεχείς επεκτάσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία περί κρατικών προμηθειών. Η ίδια επικαλείται προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας τις οποίες θεωρεί πως παραβιάζει η σημερινή ηγεσία της ρουμανικής λοταρίας μέσω των επεκτάσεων της σύμβασης με την Intralot. «Η σύμβαση με την Intralot την οποία όλες οι διοικήσεις της λοταρίας και οι υπουργοί Οικονομικών της τελευταίας οκταετίας ήθελαν να ακυρώσουν, χωρίς να το καταφέρουν, επεκτείνεται τώρα από τη σημερινή διοίκηση υπό τον Adrian Mișu Manolache», έγραφε χθες ο τοπικός ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος digi24.ro.

Όσοι αντιδρούν στις συνεχείς επεκτάσεις επικαλούνται και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βάση την οποία το ρουμανικό δημόσιο οφείλει να εξασφαλίζει ίσες συνθήκες ανταγωνισμού, να μην αποκλείει άλλους προμηθευτές, κ.λπ. Όλα δείχνουν πως όπως συνέβη και στην Ελλάδα, αυτή η υπόθεση έχει ημερομηνία λήξεως η οποία πλησιάζει γιατί η ρουμανική κυβέρνηση έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των «παχυλών» συμβάσεων με την Intralot και την Intracom την τελευταία 15ετία.

Σε κάθε περίπτωση, η Intralot ουδέποτε ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για τη λήξη της σύμβασης στη Ρουμανία ή για τις συνεχείς επεκτάσεις. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει με κάθε λεπτομέρεια τις συμβάσεις που υπογράφει ακόμα και στο πλέον εξωτικό σημείο του πλανήτη. Έτσι, όμως, ούτε οι επενδυτές, ούτε οι πιστωτές γνωρίζουν με ακρίβεια όσα εκτυλίσσονται στη γειτονική Ρουμανία η οποία προσέφερε επί χρόνια σημαντικά κέρδη στον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v