Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος ανακοινώσεων Marfin- Πειραιώς (upd)

Πόλεμο ανακοινώσεων πυροδότησε η χθεσινή κίνηση της Πειραιώς να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για τη Marfin Popular Bank. Με ανακοίνωσή της η Πειραιώς διαψεύδει το ότι ενημερώθηκε επίσημα για τις προθέσεις της Marfin, ενώ νωρίτερα η Marfin κατηγόρησε την Πειραιώς για εκμετάλλευση εμπιστευτικής ενημέρωσης.

Πόλεμος ανακοινώσεων Marfin- Πειραιώς (upd)
Πόλεμο ανακοινώσεων πυροδότησε η χθεσινή κίνηση της Πειραιώς να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την Marfin Popular Bank.

Πριν από λίγο η Πειραιώς με ανακοίνωσή της απαντά στην πρωινή ανακοίνωση της Marfin, ισχυριζόμενη ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα για την πρόθεση της Marfin να υποβάλει πρόταση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πειραιώς έχει ως εξής:

”Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διαψεύδει ανακοινώσεις και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες της είχε δήθεν γνωστοποιηθεί επίσημα πρόθεση της Marfin Popular Bank να προβεί σε εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς. Μία τέτοια πρόθεση θα ήταν σοβαρή μόνο εάν ήταν και συγκεκριμένη. Θα ήταν συγκεκριμένη εάν πρώτον εξειδίκευε τον στόχο και την τράπεζα εξαγοράς και δεύτερον εάν προσδιόριζε τους βασικούς όρους εξαγοράς.

Σε κανένα στάδιο, ούτε και μέχρι αυτή τη στιγμή, η Marfin Popular Bank δεν έχει ξεκαθαρίσει δεσμευτικά και επίσημα εάν το αγοραστικό της ενδιαφέρον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου (της οποίας η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος) ή απευθείας την Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε μέχρι τη στιγμή αυτή έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη πρόταση δημόσιας εξαγοράς, παρά το γεγονός ότι όψιμα πλέον η Marfin Popular Bank διατείνεται ότι είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.

Η απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για την δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Marfin Popular Bank, σαφής κατά το αντικείμενο και τους όρους της, ανακοινώθηκε την 11η Ιανουαρίου 2007 αρμοδίως και εγγράφως, αμέσως μετά τη λήψη της, υλοποιώντας επιχειρηματικά σχέδια της τράπεζας. Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι σήμερα υφίσταται μία μόνο πρόταση εξαγοράς και αυτή προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη, από χθες το απόγευμα, δεσμευθεί επίσημα και εγγράφως απέναντι στις εποπτικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από τη στιγμή λοιπόν που η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πρόταση δημόσιας προσφοράς δεσμευτικά και επίσημα, μέσω των αρμοδίων Αρχών, αλλά και απευθείας προς το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank, κάθε άλλη πρόταση εξαγοράς την οποία εξαγγέλλει ότι θα αποφασίσει το διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank, είναι με βάση τη νομοθεσία και την πάγια διεθνή συναλλακτική πρακτική παράνομη και εκτός της δρομολογημένης διαδικασίας.

Αναρωτιέται κανείς τι εμπιστευτικές πληροφορίες για συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς μπορεί να είχε δώσει η Marfin Popular Bank, όταν ακόμη και έως αυτή τη στιγμή γνωστοποιεί στην πρωινή της ανακοίνωση ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει σχετικά σήμερα το μεσημέρι;”, καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Εξάλλου, νωρίτερα η Marfin Popular Bank είχε δημοσιεύσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

”Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι κάνοντας χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης που έγινε για λόγους ευγένειας και δεοντολογίας προς τον κ. Μ. Σάλλα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε άμεσα χθες το βράδυ σε ανακοίνωση περί δήθεν δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της εταιρίας μας χωρίς την απαιτούμενη προγενέστερη ενημέρωση ή έγκριση οποιωνδήποτε Αρχών”,

Η εμπιστευτική πληροφόρηση ήταν ότι, αφού είχαμε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σήμερα επρόκειτο να καταθέσουμε δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στον ελληνοκυπριακό χώρο και μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν όπως έχει προγραμματισθεί και οι μέτοχοι των εμπλεκόμενων τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν προσεκτικά αν η τυχόν αποδοχή τους θα προσθέσει αξία στην επένδυσή τους.

Η προσπάθεια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να εμποδίσει ή να καθοδηγήσει την κρίση των μετόχων και της αγοράς δεν μπορεί να είναι επιτυχής”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v