Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ (και…διπλή) επίθεση από Marfin

Τη ”ρελάνς” Βγενόπουλου αναμένει σήμερα η αγορά καθώς η Marfin Popular Bank πρόκειται να να υποβάλλει εντός της ημέρας Δημόσιες Προσφορές για την Πειραιώς, αλλά και την Κύπρου. ”Προληπτικό” κτύπημα η ανακοίνωση Δημόσιας Πρότασης της Πειραιώς για MPB, η νομική αξία της οποίας, αμφισβητείται από τη Marfin.

Φουλ (και…διπλή) επίθεση από Marfin
Η επίσημη υποβολή Δημοσίων Προσφορών για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την Τράπεζα Κύπρου από πλευράς Marfin Popular Bank, αναμένεται να είναι σήμερα το επόμενο επεισόδιο στην σκληρή τραπεζική κόντρα που άρχισε χθες να εκτυλίσσεται, με την ανακοίνωση της Πειραιώς ότι προτίθεται να υποβάλλει προσφορά για την MPB.

Αργά το βράδυ, πηγές προσκείμενες στη Marfin, υπογράμμιζαν ότι η ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης εκ μέρους της Πειραιώς, προέκυψε ως αποτέλεσμα ”εμπιστευτικής ενημέρωσης” που είχε η διοίκηση της, όσον αφορά την επικείμενη υποβολή προσφοράς από την MPB, ενημέρωσης που έγινε, όπως σημειώνουν, ”σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη”.

Πρόσθεταν δε εμφατικά ότι η κίνηση της Marfin Popular Bank, ”δεν ανακόπτεται”, κι ότι οι μέτοχοι της Κύπρου και της Πειραιώς, θα αποφασίσουν τι τους συμφέρει.

Η ”κόντρα” δημοσιοποιήθηκε ανοικτά όταν περί της 21.30 χθες το βράδυ, η πλευρά της Πειραιώς, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλλει Δημόσια Πρόταση για την Marfin Popular Βank, μια κίνηση η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά αμυντικού αντιπερισπασμού.

Σημειωτέον ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπλοκες νομικές ρυθμίσεις σχετικα με τις ενέργειες και τους περιορισμούς αυτών σε μια εταιρία που έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας προσφοράς απο άλλη. Ομοίως υπάρχουν νομικές προβλέψεις για τον τρόπο διενέργειας δημοσίων προτάσεων.

Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση των εκατέρωθεν προτάσεων έχει σημασία το ποιός προηγείται απο νομικής-θεσμικής πλευράς, (τήρηση των διαταξεων,ενημερώσεις αρχών, εγκρίσεις, αποφάσεις κ.λ.π.) κι όχι απλά στο χρόνο ανακοίνωσης των προθέσεων του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενώ η προσφορά της Πειραιώς χαρακτηρίζεται από την ίδια ως ”φιλική”, το προσφερόμενο τίμημα αποτιμά την MPB περίπου στο ήμισυ της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας, κι αφορά αποκλειστικά και μόνον μετοχές Πειραιώς, (σε αναλογία 1 μετοχή για 5,7 μετοχές της MPB).

Παρ όλα αυτά δε, το τίμημα χαρακτηρίζεται από την Πειραιώς ως ”εύλογο και δίκαιο”, γεγονός που ερμηνεύεται από την έτερη πλευρά, ως προσπάθεια δημιουργίας περαιτέρω εντυπώσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς, έχει ως εξής:

” Η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2007, έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε υποβολή φιλικής εκούσιας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ”MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD”.

Η εκούσια δημόσια πρόταση θα αφορά στην απόκτηση ποσοστού κατ’ ελάχιστον 40% μέχρι και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. και η προτεινόμενη αντιπαροχή που θα προσφέρεται στους μετόχους της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. θα συνίσταται σε μία (1) μετοχή Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ για κάθε πέντε και επτά δέκατα (5,70) μετοχές Marfin Popular Bank Public Co Ltd. όπως τεκμηριώνεται από την εύλογη και δίκαιη σχέση αξίας των δύο εταιρειών.

Οι μετοχικοί τίτλοι Τράπεζας Πειραιώς που θα αποτελέσουν την αντιπαροχή της εκούσιας δημόσιας πρότασης, θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς υπέρ των μετόχων της Marfin Popular Bank Public Co Ltd.

Η εκούσια δημόσια πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της ανωτέρω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό καθώς και από τη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Κανονιστικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα καταρτίσει και θα υποβάλει το Έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης στις αρμόδιες Αρχές προς έγκριση εντός των νομίμων προθεσμιών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v